28 iul. 2019 | 08:32

Prima Casă 2019. Tot ce trebuie să știi înainte să accesezi banii de la stat

Știri generale
Prima Casă 2019. Tot ce trebuie să știi înainte să accesezi banii de la stat
Condițiile pe care trebuie să le recpecte cei ce aplică pentru programul Prima Casa 2019.

Guvernul României, a conceput programul Prima Casă, scopul principal al acestui program este să înlesnească accesarea creditelor pentru persoanele tinere, în mod special, care doresc să iși cumpere o locuință și care nu au până în acel moment credite ipotecare, dacă acestea nu își permiț o locuință cu banii jos. Acest program a fost introdus în anul 2009 și  presupune ca statul să garanteze între 40%-50% din împrumuturi, condiția fiind ca băncile să ofere credite mai ieftine. Alocarea fondurilor pentru programul Prima Casă, desfășurat în 2019, a început pe 1 martie  și are prevăzut un plafon de două miliarde de lei, echivalentul a 20.000 locuințe mai mic decat cel prevăzut în anul anterior.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a accesa programul Prima Casă în 2019

Cei care accesează un astfel de credit, ar trebui să știe că prin programul Prima Casă poți să cumperi atât apartamente noi, dar și apartamente vechi, sau poți să îți construiești o nouă locuință. Suma pe care o poți credita diferă de la caz la caz, fiind cuprinsă între 57.000 euro pentru locuințele vechi și 66.500 euro pentu locuințele noi (locuințele noi sunt cele care au fost finalizate cu maximum 5 ani în urmă) și pentru locuințele ce urmează să se construiască prin asocierea mai multor persoane fizice, suma maximă acordată este de 71.250 euro de persoană asociată.

Creditele pentru Prima Casă se acordă tot timpul în lei și durata maximă pentru un credit este de 30 de ani, însă depinde și de vârsta solicitantului (în general, vârsta minimă este cuprinsă între 18 și 25 de ani, iar  vârsta maximă se calculează astfel cel care creditează să aibă între 63-65 de ani la finalul perioadei de rambursare a creditului, în funcție de condițiile impuse de fiecare bancă în parte). Nu doar persoanele căsătorite pot beneficia de acest credit, creditul poate fi solicitat și individual,  sau de către cupluri necăsătorite, devenind astfel co-plătitori sau co-proprietari.

Cei care vor să obțină un credit trebuie să îndeplinescă o serie de condiții pentru a beneficia de avantajele puse la dispoziție de acest program, cum ar fi:

  • să declare că nu au mai achiziționat până atunci o locuință finalizată, de pe teritoriul României, prin intermediul acestui program;
  • nu au un credit ipotecar în derulare (excepție fac locuințele cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați, obținute prin orice altă modalitate decât prin Programul Prima Casă);
  •  să nu înstrăineze locuinta în primii 5 ani de la cumpararea sa;
  • locuința pe care cumpărătorul vrea să o achiziționeze trebuie să se încadreze într-una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică;
  • să dețină un avans de 5% din preț, dacă suma creditului nu depășește limita maximă de 60.000 euro, iar pentru sumele care depășesc pragul acesta, avansul minim este de 3.000 euro și diferența dintre prețul final și limita de 60.000 de euro;
  • să își poată deschide un depozit colateral pentru garantarea dobânzii (3 rate de dobândă);
  • să constituie o ipotecă de rang I în favoarea statului român;
  • să își asigure noua locuință împotriva tuturor riscurilor la care este supusă;
  • vechimea în muncă trebuie să fie de minimum un an, din care, la locul actual de muncă trebuie o vechime de minimum 3 luni;
  •  venitul nu trebuie să fie sub venitul minim net pe economie, dar acest aspect nu garantează faptul că oricine are acest venit se încadrează la suma solicitată sau la suma maximă și pot primi credit și persoanele care au un venit mai mic decât cel minim, dar totalul banilor va fi mai mic decât maximul care se poate împrumuta la un astfel de credit.

 

Pușculiță în formă de porc, o grămadă cu monede și câteva bancnote.

Condiții care trebuie îndeplinite pentru a accesa programul Prima Casă 2019.

Beneficiarii creditului trebuie să cuprindă mai multe acte intr-un dosar, printre care: actul  de identitate – original și copie; actul de identitate al partenerului/partenerei – original și copie; copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul); documente pentru a atesta salariul beneficiarului și al partenerului/partenerei – dacă este cazul; ante contract de vânzare-cumpărare între vânzător și cumpărător în original, care să ateste achitarea avansului; actele de proprietate ale locuinței; extras de Carte Funciară; declarație pe propria răspundere autentificată, care să ateste că la data solicitării creditului beneficiarul nu deține nicio locuință mai mare de 50 mpu,și că nu dețne nici o locuință achiziționată prin programul Prima Casă sau deține o singură locuință cu suprafața mai mică decât 50 mpu.

Creditului Prima Casă este avantajos deoarece are cel mai mic avans: 5% (avansul creditului ipotecar este de 15%); are dobânda  foarte mică (ROBOR la 3 luni + marja de maximum 2%); depozitul de 3 rate chiar acoperă dobânda pentru 3 luni în cazul neplății, ROBOR (Romainian Interbank Offered Rate) este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele și indicele acesteia se calculează zilnic.

 Creditului Prima Casă are și o serie de dezavantaje cum ar fi faptul că trebuie îndeplinite multe condiții ca să obții creditul; durează mult până obții creditul și ai nevoie de un dosar cu multe acte atunci când aplici; există un depozit colateral de 3 rate de dobândă; imobilele achiziționate prin Prima Casă nu se supun Legii Dării în Plată; exista interdicție de vânzare pentru 5 ani din momentul achiziționării, exceptând situația în care creditul se achită anticipat din surse proprii; anual se plătește un comision de gestiune către FNGCIMM; asigurarea de viață este opțională dar implică un cost suplimentar.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Banii în numerar, un pericol. Greșelile pe care le fac românii
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro