12 dec. 2019 | 06:44

Previziuni pentru 2020: ce se întâmplă cu pensiile, dar cu salariul minim

Știri generale
Previziuni pentru 2020: ce se întâmplă cu pensiile, dar cu salariul minim

În 2020, mai multe categorii de români ar trebui să aibă beneficiile financiare mărite, conform promisiunilor guvernului. Va fi însă interesant de unde vin banii pentru materializarea acestor promisiuni.

Dacă totul merge bine, anul viitor, pensionarii ar trebui să se bucure de o creștere a pensiilor cu 40%, în timp ce salariul minim pe economie va fi crescut cu 7,2%. Pensionarii vor intra în posesia unor sume mai generoase începând cu 1 septembrie, în timp ce salariul minim ar trebui să crească de la începutul anului.

Aceste măriri ar trebui să fie garantate, deoarece executivul a aprobat deja o creștere a cheltuielilor pe anul viitor în valoare de peste 40 de miliarde de lei. În ceea ce privește sursa banilor pentru materializarea acestor măriri, o parte va fi acoperită de creșterea accizelor la țigări, în timp ce a doua va asigurată din impozitele mai mari care vor intra în bugetul statului datorită măririi salariului minim pe economie. Ca referință, aproximativ 1,3 milioane de români sunt plătiți cu acea valoare minimă.

pensionari-1-octombrie-bani-din-urmă-1

Premierul este optimist că nu ar trebui să fie probleme cu banii de pensii. „Legea pensiilor produce o cheltuială pe anul viitor de 16 miliarde, iar cheltuiala creşte în anii următori, mai ales că legea pensiilor prevede şi recalcularea pensiilor ulterioare.”, a explicat Orban.

Nu va crește vârsta de pensionare, cum s-a vehiculat în ultima săptămână. În schimb, anumite categorii de pensionari, precum cei din învățământ, vor avea posibilitatea de a munci până la o vârstă mai avansată, la cerere.

„Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor, nu cum e cazul educaţiei, să li se dea din an în an dacă vrea directorul şcolii pe ochi frumoși.”, a detaliat prim ministrul.

În practică, creșterea reală de care se vor bucura cei care sunt plătiți cu salariul minim va fi de aproximativ 83 lei în mână, până la 1346 lei. Asta înseamnă o creștere de 7,2% pentru 1,3 milioane de angajați. Gestul ar trebui să genereze din asigurări sociale și impozit pe venit circa 3 miliarde de lei în plus la buget.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Ieri legendă, azi ”terorist”! A fugit din țară, iar acum e șofer și vânzător de cărți: ”Mi-a luat tot”
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Angajații care vor primi primă de Paşte sau alte cadouri
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Capital.ro
Trucul care te ajută să testezi calitatea cașcavalului. Așa poți afla ce mănânci cu adevărat
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau PRIME de PAȘTE! Anunțul momentului în ROMÂNIA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro