Previziuni din Gromovnic, prognoza din bătrâni. Vremea trece prin schimbări importante în luna mai

de: Ștefan R. Apostol
08 05. 2023

Deși astăzi, majoritatea dintre noi, ne bazăm pe predicțiile meteo de specialitate, realizate de meteorologi, în trecut nu existau tehnologiile cu ajutorul cărora să se facă predicții exacte. Cu toate astea a existat o așa-zisă carte, cunoscută sub numele de „Gromovnic”, iar această carte, conform datelor istorice, își are rădăcinile în secolul al XVII-lea. Pe baza acestor texte, vorbim azi de așa-numitele previziuni din Gromovnic, prognoza meteo din bătrâni, iar conform numerologului Mihai Voropchievici, anunță că vremea trece prin schimbări importante în luna mai.

Predicțiile despre vreme cu ajutorul cărții „Gromovnic”

De-a lungul istoriei acestor ținuturi au fost momente controversate, printre care și tipărirea unei cărți strologice, „Gromovnic”, Conform datelor istorice, această carte astrologică încerca să prezică soarta omenirii și, de asemenea, rezultatele viitoare ale recoltelor agricole „din cartierul ceresc, unde și când se aude tunetul și se vede tunetul, dacă tună ziua sau noaptea, la est sau la vest”.

Istoricii spun că „Gromovnic” a fost o carte foarte căutată în lumea românească vorbitoare de limbă română din secolul al XVII-lea. În ciuda interdicției formale a Bisericii Ortodoxe împotriva astrologiei și a divinației, a fost tipărită împreună cu texte religioase în tipografia de la Alba-Iulia a Mitropoliei Bisericii Ortodoxe Române.

Ce se face în noaptea de Sânziene. Tradiții care te apără de boli și necazuri

Cartea avea să fie tipărită la tipografia ortodoxă din inima Transilvaniei, stăpânite la acel moment de maghiari, care a fost înființată acolo în anul 1639 d.Hr. cu ajutorul financiar și tehnic trimis de principele Munteniei Matei Basarab. Primele cărți care au apărut la această tipografie au fost un „Gromovnic” împreună cu cartea religioasă „Paraclisul Maicii Domnului”, fapt care spune multe despre strictețea și rigoarea condamnării emise de Biserica Ortodoxă împotriva astrologiei.

Vezi și: Horoscopul românilor. Ce este Gromovnic, vechiul zodiac din bătrâni. Puţini au habar de el, previziunile toamnei 2022

Mihai Voropchievici anunță previziunile despre vreme din Gromovnic

În afară de controversele iscate de publicare acestei cărți astrologice, mulți au fost aceia care și-au bazat predicțiile meteo, dacă le putem spune așa, pe baza scrierilor din „Gromovnic”. Cu alte cuvinte vorbim de acele prognoze din bătrâni, și nu de puține ori au fost mult mai bune decât cele pe care ne bazăm astăzi. Așa se face că celebrul numerolog Mihai Voropchievici readuce în atenția românilor aceste previziuni din Gromovnic, spunând că:

„În perioada 6-11 mai, vremea se încălzeşte uşor. Cumva, revenim la temperaturile normale ale acestei luni. În zilele de 12 şi 13 mai, avem ploicică.

Dacă plouă în mai, avem mălai. În perioada 14-20 mai, avem cald şi bine. Poate chiar mai multă căldură.”, spune Mihai Voropchievici.

Horoscop rune 17-23 aprilie. Zodia care are aură divină în săptămâna după Paște, anunță Mihai Voropchievici

Mihai Voropchievici: „Recoltele sunt asigurate”

Majoritatea bătrânilor de la țară, în secolele trecute se bazau foarte mult pe semnele din natură, atunci când încercau să prevadă cum va fi vremea, indiferent de perioada din an. Pe de altă parte, deși interzisă și controversată, cartea astrologică „Gromovnic” îi putea ajuta pe bătrâni agricultori să prezică, aproximativ corect, cum va fi vremea, mai ales pentru recoltele agricole. Cât despre cele prezise de numerolog, conform aceleiași cărți, Mihai Voropchievici spune că „recoltele sunt asigurate”:

„Spre final de lună, între 21 şi 31 mai, avem alternanţe de vânt, ploaie şi soare. Cu alte cuvinte, recoltele sunt asigurate”, a spus numerologul Mihai Voropchievici, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse.

Deși azi par doar niște obiceuri din bătrâni, surprinderea este mare când realizezi că anumite aspecte importante ale societății, precum prognozele vremii puteau fi în acele secole atât de corecte și punctuale.