Previziunea sumbră a unui analist financiar. Cum vor fi afectați românii de război şi inflaţie

Previziunea sumbră a unui analist financiar. Cum vor fi afectați românii de război şi inflaţie
Cum vor fi afectați romanii de razboi si inflatie

Care este previziunea sumbră a unui analist financiar despre cum vor fi afectați românii de război şi inflaţie. Țara noastră este lovită de o inflație uriașă la care se suprapun mai multe crize. Românii sunt disperați şi fac faţă cu greu traiului de la o zi la alta, iar la aceste crize se mai adaugă și seceta, care și ea la rândul ei va afecta românii aducând prețuri și mai mari la alimente.

Analist financiar: Românii, afectați grav de război şi inflaţie

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a depășit ieri de pragul de 7% şi a ajuns la 7,05% de la 6,99%, valoare înregistrată în şedinţa precedentă, conform datelor BNR.

Experții financiari au tradus ce înseamnă această creștere pentru românii care au rate de plătit la bănci.

Cât sunt dobânzile în alte țări. Diferențe uriașe față de România

„Păi, la un ROBOR de 7% care se va duce spre 8 % asta înseamnă că dobânda anuală efectivă plătită de către oameni va fi de undeva la nivel de 10 %, că trebuie să pui și costurile de împrumut ale băncii la 10 %. Dobândă anuală efectivă înseamnă că un credit de 100.000 de euro pe care l-ai luat să-ți cumperi o casă pe 30 de ani plătești banii ăia de 3 ori către bancă. Așa am ajuns în România să avem dobânzi de 10 % în condițiile în care în alte țări occidentale dobânzile sunt la 2-3 % maxim”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, conform antena3.ro.

Care ar fi cea mai convenabilă dobândă în România

Cea mai mică dobândă în România, potrivit lui Adrian Negrescu este undeva la 6%.

„Păi, undeva la nivel între 2 și 3 % dobânda băncii la care adaugi ROBOR-ul sau IRCC-ul, după caz. Deci între 6 și 10 % în cel mai cel mai mediu caz, ca să zic așa în momentul de față. Dobânda pe care noi o plătim la bancă e practic o radiografie a situației economice a țării respective. Noi nu ne luăm banii din altă parte, de la investitori. Investitorii vin și finanțează băncile din România la o anumită dobândă. Și cum statul român se împrumută la cele mai mari dobânzi din Europa, dovadă modul în care ne privesc investitorii la nivel de stat. La fel se întâmplă, din păcate, și cu și cu românii de rând, cei care-și iau credite de consum”, a mai spus Adrian Negrescu.

Băncile din România, costuri mai mari ca cele din străinătate

Expertul financiar mai spune că în România mai este o problemă și anume că băncile au costuri mai mari ca cele din străinătate, fapt care face ca un credit în România să fie mai scump ca în Germania, Spania..etc. de circa patru ori.

„Dar, atenție, aici mai e o problemă la noi, pe lângă acest lucru, sunt și costurile băncilor din România, care procentual sunt mai mari decât costurile băncilor din alte țări, pentru că așa le permite Banca Națională să funcționeze mai eficient, din punct de vedere financiar.

Deci, practic, pe noi ne costă mai mult să luăm un credit de vreo 4 ori decât un neamț, decât un spaniol, decât un italian”, a mai spus analistul financiar.