Preţurile au luat-o razna în România. Produsele care s-au scumpit considerabil în ultima perioadă
Preţurile au luat-o razna în România. După declanșarea pandemiei de coronavirus, coșul de cumpărături de bază s-a scumpit în țara noastră cu 20 de procente. Noi majorări de prețuri au avut loc după martie 2022, prima lună de război în Ucraina. Ceapa, uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele se numără printre produsele care s-au scumpit cel mai mult.
Preţurile au luat-o razna în România
Costul vieții în România s-a scumpit mai mult decât în statistici. Prețurile s-au majorat pe mai toată gama bunurilor și serviciilor. Inflația este resimțită la niveluri mult mai drastice decât cele preconizate de specialiști. În comparație cu acum doi ani de zile, valoarea unui coș mediu de cumpărături a crescut cu 20 de procente.
Impactul real al scumpirilor este semnificativ mai ridicat decât cel anunțat de economiști. După criza generată de pandemia de coronavirus, lucrurile au degenerat din cauza războiului. Între luna martie 2022, prima lună de conflict militar, și august 2022, prețurile la produsele de bază s-au majorat cu 14,4 – 22,9 procente.
Ceapa, uleiul de floarea-soarelui, zahărul alb, untul şi laptele sunt produsele ale căror prețuri au fost majorate cel mai mult în ultimul de an de zile, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Consiliul Concurenţei.
„Consiliul Concurenţei monitorizează constant evoluţia preţurilor la produsele alimentare. În special pentru cele de bază, care fac parte din coşul de consum. De la începutul pandemiei de coronavirus, autoritatea a cerut periodic companiilor date pentru diferite produse de bază, pentru a identifica eventualele înţelegeri între firme pentru a creşte artificial preţurile”, au transmis reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Costul vieții va continua să crească
Criza economică nu se oprește aici. Institutul Național de Statistică a anunțat că până la 50% dintre comercianți au intenția de a majora costurile la produsele și serviciile pe care le oferă. De altfel, au fost deja emise semnale de alarmă cu privire la o nouă scumpire de prețuri la produsele de panificație, lactate și altele începând din această toamnă.
Comercianții dau vina pe modificările din Codul Fiscal, care i-ar forța să-și majoreze prețurile. Între timp, fermierii avertizează că o scumpire la produsele agricole este inevitabilă. Totul, din cauza secetei care a distrus în unele părți ale țării 50% din producție.
Energia electrică și gazul natural s-au scumpit, de asemenea. Din păcate, costul acestor utilități continuă să urmeze un trend ascendent. Asta în timp ce România produce mai multă energie decât multe dintre statele europene, dar are al treilea cel mai costisitor preț din Uniunea Europeană.
Specialiștii de la Banca Națională Română sunt de părere că produsele de bază din România și costul vieții, în general, va continua să crească. Abia în primul trimestru al anului 2023, am putea înregistra o scădere a inflației sub două cifre.