Prețuri incredibile date de pensionari în căminele de stat. Primesc mâncare zilnic de doar 16 lei

de: Ionuț Vieru
20 04. 2021

Pensionarii internați în centrul pentru vârstnici din Trușești primesc mâncare pe zi de doar 16 lei. În schimb, pentru a sta în cămin, plata lunară depășește suma de 5.000 de lei. O parte din bani sunt suportați de stat. Aceste costuri sunt duble față de cele percepute de căminele private.

Prețurile mari în căminele de stat

Putem lua ca și exemplu județul Botoșani, care este un județ cu cea mai îmbătrânită populație din Moldova, în special în mediul rural. Majoritatea tinerilor sunt plecați la muncă în străinătate sau în alte orașe mai mari din țară. Bătrânii pot trăi singuri, însă până la un anumit moment. Acest lucru face ca cererea de locuri în căminele pentru bătrâni să fie mare.

Cele private sunt pline mereu. Pe de cealaltă parte, în căminele pentru bătrâni aflate în grija statului bate vântul. Căminul Trușești este unul dintre cele mai mari din județ. Aici, doar 25 de locuri din 60 sunt ocupate.

Un consilier județean a efectuat câteva calcule, iar acestea au confirmate și de reprezentanții din sistemul de protecție socială. Costurile de internare ale vârstnicilor într-un cămin de bătrâni sunt exagerat de mari. Unele sunt comparate cu cele pentru VIP. Pensionarii primesc mâncare de 16 lei pe zi, iar pentru medicamente au doar 13 bani pe zi.

Peste 1.000 de euro pentru o cameră

Trușești se situează la 40 de kilometri de Botoșani. Aici funcționează un cămin de bătrâni de câteva decenii, fiind destinat mult timp și pensionarilor fără venituri. Căminul de bătrâni a trecut de 4 ani în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Tarifele pentru o cameră în acest cămin sunt comparate cu prețurile unui hotel de lux. Reprezentanții centrului susțin că nu au clienți din cauza prețului foarte ridicat. În același timp, precizează că aceste prețuri sunt în toată țara, la centrele de stat.

„Noi, în căminul de vârstnici de la Truşeşti, avem, în prezent, 25 de beneficiari. Capacitatea centrului este de 60 de beneficiari. Sunt costurile mari de vină. Avem un tarif în anul 2021, pentru o persoană dependentă, de 5.210 lei, pentru o persoană semidependentă de 4.846 lei, iar pentru o persoană independentă de 3.850 lei. Costurile sunt mari”, spune Liliana Baltariu, şefa căminului de bătrâni din Truşeşti.

Bătrânii plătesc cu greu această sumă cu o parte din pensia lor. În unele cazuri sunt ajutați de aparținători, fie, în cazurile sociale, de statul român. Aici intervin primăriile unde își are domiciliul respectivul pensionar. La un cămin privat, costurile variază, însă sunt mai mic, între 2.2000 și 3.000 de lei.