Prețul la benzină și la motorină pare că a scăpat de sub control, iar în ultimele 12 luni acesta a crescut simțitor, iar lucrurile nu par să se stabilizeze foarte curând. Zilnic, cu toții vedem cum carburanții se scumpesc, iar odată cu aceștia cresc și prețurile alimentelor, dar și a serviciilor.
Potrivit Peco-online.ro, în ultimele 12 luni, prețul la benzină și la motorină au crescu constant. Dacă este să vorbim în procente, atunci trebuie să aflați că prețul la carburanți a crescut în ultimele 12 luni cu aproximativ 50, iar lucrurile încă nu par a se stabiliza.
Dacă pe data de 30 octombrie 2020 prețul mediu pentru un litru de benzină era de 4,5 lei, iată că pe data de 30 octombrie 2021, acesta a ajuns la 6,35 de lei, iar situația este asemănătoare și când vine vorba de motorină.
Anul trecut, pe 30 octombrie prețul pentru un litru era de 4,42 lei, iar anul acesta am găsit la pompă litrul de motorină cu 6,43 lei, ceea ce reprezintă o diferență de aproape 2 lei. De altfel, motorina a atins recent în România cel mai mare preț de comercializare de până acum, iar benzina a atins maximul ultimilor șapte ani.
În prezent, potrivit peco-online.ro, cea mai ieftină benzină în București costă 6,25 lei pe litru, iar cea mai ieftină motorină 6,37 lei pe litru, pe când GPL-ul se vinde cu cel puțin 3,25 lei pe litru.
Creșterile de prețuri ar putea avea legătură cu planul Comisiei Europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Scumpirea carburanților ar fi trebui să aibă însă loc până în anul 2030, însă scumpirile de ultima vreme au atins deja plafonul stabilit de UE.
Cu toate acestea, Consiliul Concurenței s-a auosesizat și verifică creșterea necontrolată a prețurilor la carburanți din România. Institușia respectivă a mai descoperit și în trecut înțelegeri între marii producători de combustibili din România.
Autoritatea de concurență a sancționat atunci 3 companii din domeniul comercializării angro de carburanţi cu amenzi totale de 3,7 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.
Autoritatea a sancționat şase companii petroliere (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) cu amendă de 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.