Preț ireal pentru 1 kg de cartofi noi la piață. Românii nu își vor mai permite nici această legumă

de: Ștefan R. Apostol
25 03. 2022

Producătorii din Europa se tem că criza din Ucraina ar putea duce la creșterea prețurilor la produse precum pâinea, produsele de panificație și berea, care ar putea fi transferate la consumatorii finali. Pe de altă parte, conform unei noi analize, războiul va afecta cel mai probabil fluxurile actuale de cartofi către țările din Europa Centrală și de Est.

Consecințele invaziei Ucrainei în sectorul cartofilor

Interprofesionala franceză a cartofului (CNIPT) a publicat în ultimul său buletin o analiză a consecințelor pe care războiul inițiat de Rusia în Ucraina le-ar putea avea asupra sectorului cartofului. Potrivit CNIPT, situația din Ucraina ar putea amplifica inflația deja ridicată a costurilor materiilor prime agricole, a ambalajelor și, în principal, a energiei.

„Războiul va afecta cel mai probabil fluxurile actuale de cartofi de conservare către țările din Europa Centrală și de Est. Ucraina este un producător important al acestui tubercul. Din cauza consumului intern semnificativ, importă aproape 250.000 de tone în fiecare an.

Principalii săi furnizori sunt Polonia, Lituania și România. Franța nu exportă prea mult produs direct în Ucraina. Dar trimite fluxuri importante de cartofi către țările vecine care îi reexportă în Ucraina.”; conform CNIPT.

Rusia importă până la 100.000 de tone de chipsuri congelate (și alți cartofi procesați), exclusiv din UE. Conflictul ar putea paraliza aceste fluxuri, care ar fi transferate către alte destinații, mai spun specialiștii.

Citește și: Cât au crescut prețurile alimentelor în România. Auchan și Cora sunt singurele care au răspuns.

România resimte criza și la prețul unui kilogram de cartofi

Conform unei analize a anului trecut, România ocupa locul șase în Europa la producția de cartofi. Producția totală a anului trecut a înregistrat 2,68 milioane de tone. Tot la nivelul anului trecut, România a ocupat locul patru cu 166.000 hectare cultivate cu cartofi.

Anul acesta însă, dacă la angro kilogramul de cartofi se cumpără cu 18-20 de lei, cel care va vinde cartofii la taraba din piață, mai mult ca sigur că-i va vinde cu cel puțin 25-30 de lei pe kilogram.

Prețurile majorate la angro, venite direct de la producătorii români, se datoerază și pierderilor înregistrate anul trecut, iar acum fermierii încearcă să recupereze prin vânzarea culturilor de anul acesta, ceea ce au pierdut în 2021.

Aceleași modificări le regăsim și la culturile de cartofi noi, care, conform unor previziuni, ar putea ajunge cam la același preț, de 25-30 de lei în piețele agricole din România.

Cu toate că lucrurile par a fi optimiste, cel puțin prin prisma guvernanților, realitatea din teren, fie la producători, fie la taraba din piață, este cu totul alta, iar prețurile vor crește în continuare, la mai toate produsele.