Grecia se plânge de Turcia la NATO și ONU. Erdogan, acuzat că face „comentarii scandaloase”

Grecia se plânge de Turcia la NATO și ONU. Erdogan, acuzat că face „comentarii scandaloase”

Grecia a trimis scrisori către NATO și Națiunile Unite, plângându-se de ceea ce a numit declarații „incendiare” ale președintelui turc Tayyip Erdogan și cerându-le să condamne comportamentul Ankarei, au declarat miercuri surse diplomatice.

Noi tensiuni între Turcia și Grecia

Cele două țări – aliați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar dușmani istorici – sunt în dezacord de zeci de ani din cauza unei serii de probleme, inclusiv unde încep și unde se termină platformele lor continentale, survolarea Mării Egee și Ciprul divizat.

Luni, Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la declarațiile lui Erdogan care acuză Grecia, membră a UE, de ocuparea insulelor demilitarizate din Marea Egee și a declarat că Turcia este pregătită să „facă ceea ce este necesar” atunci când va fi cazul.

Ankara și-a exprimat poziția privind tensiunile cu Grecia

Potrivit agenției de știri de stat turcești Anadolu, Ankara a trimis în această săptămână scrisori către Uniunea Europeană, NATO și ONU în care își explică poziția și opiniile cu privire la probleme precum revendicările suprapuse privind spațiul aerian, apele teritoriale și statutul de demilitarizare a insulelor din Marea Egee, printre altele.

Surse diplomatice grecești au declarat miercuri că scrisoarea Turciei a distorsionat realitatea, iar argumentele sale sunt nefondate și încalcă dreptul internațional. Grecia, au precizat acestea, a trimis scrisori și către Națiunile Unite și NATO.

Atitudinea Turciei este un factor destabilizator pentru unitatea și coeziunea NATO, slăbind flancul sudic al Alianței într-un moment de criză”, a declarat ministrul grec de externe, Nikos Dendias, într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia ar putea „veni dintr-o dată într-o noapte” ca răspuns la amenințările percepute de Grecia, sugerând că un atac turcesc asupra vecinului său nu poate fi exclus.

Chestionat cu privire la folosirea anterioară a expresiei în weekend și la posibilitatea unei acțiuni militare turcești, Erdogan a reiterat expresia.

„Ceea ce vorbesc nu este un vis”, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă în capitala bosniacă Sarajevo.

„Dacă ceea ce am spus a fost că am putea veni într-o noapte dintr-o dată înseamnă că, atunci când va veni momentul, putem veni dintr-o dată într-o noapte”.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a declarat că de câteva zile oficialii turci fac „comentarii scandaloase” împotriva Greciei, inclusiv remarcile lui Erdogan care, potrivit acestuia, sugerează că Turcia „ar putea invada” insulele grecești.