Președintele Societății Române de Pediatrie, Doina Pleșca, avertizează toți părinții cu privire la pericolele la care sunt expuși copiii noștri atunci când se află afară, în parcuri sau alte locuri cu vegetație. Potrivit acesteia, una dintre cele mai periculoase mușcături este cea de căpușă, care poate provoca boli extrem de grave, mai ales în acest sezon.
Potrivit specialiștilor, lunile iunie și iulie vor fi cele mai ploioase din an, motiv de îngrijorare pentru medici și părinți deopotrivă. Aceste condiții meteorologice favorizează creșterea numărului de mușcături de către căpușe și alte insecte periculoase.
„Luna iunie este cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Este foarte important, de asemenea, să transmitem un mesaj: unde e cald e și umiditate. Există un pericol pentru copii, care se pot exprima nu doar pentru ei, dar și pentru adulți: Căpușele„, explică medicul, pentru DC News.
Pe lângă boala Lyme, o boală extrem de gravă și cu efecte devastatoare pentru organism, mușcătuare de căpușe poate produce encefalita, boală care poate fi fatală dacă nu depistată în cel mai scurt timp. Astfel, președintele Societății Române de Pediatrie le recomandă părinților să fie extrem de atenți la măsurile de prevenție, dar și la verificarea copiilor, ori de câte ori revin din locuri cu potențial de contactare.
„Căpușa poate, de asemenea, să producă și alte îmbolnăviri, dintre care encefalita virală, produsă de căpușe, care reprezintă și ea o alertă. Nu există o terapie pentru cea de-a doua.
Dacă noi știm că mușcătura de căpușă a fost produsă și o confirmăm Borrelia burgdorferi, avem o terapie antibiotică. În schimb, dacă ne referim la encefalită, atunci, lucrurile sunt cu totul altele.
Prevenția. Avem grijă unde sunt copiii și chiar noi, cei care iubim pădurea și lizierele. Să știm cum să ne îmbrăcăm, să știm cum să examinăm, la sfârșitul fiecărei zile, tegumentele copilului.
Ar trebui să știm cum să îndepărtăm căpușa dacă suntem blocați să fim mușcați accidental și nu în ultimul rând pentru a nu ne confrunta, să vaccinăm copiii și mai ales populația la risc.
România este o zonă endemică, prin numărul mare de păduri, de spații verzi și care au și dat un semnificativ procent al îmbolnăvirilor. Așa încât, cred că a recomanda vaccinarea este o măsură de protecție mai ales pentru cei care sunt expuși unor astfel de accidente„, a mai spus aceasta, potrivit dcmedical.ro.