Președintele Iohannis a semnat decretul. Legea care interzice pentru 10 ani acest lucru

de: Filon Stan
16 05. 2020

Societățile comerciale din România nu vor mai putea exporta bușteni în spațiul extracomunitar timp de 10 ani! Proiectul de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD a fost aprobat și promulgat de președintele României, Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a semnat decretul care interzice exportul extracomunitar al buștenilor

Așadar, începând cu data de 1 ianuarie 2021, se interzice exportul de bușteni către spațiul extracomunitar pentru o perioadă de 10 ani. În plus, legea prevede înființarea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere. Iată exact ce conține legea și ce pățesc cei care nu țin cont de lege și continuă să exporte bușteni în spațiul extracomunitar.

„Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. (…) Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”, prevede Legea privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, iniţiată de mai mulţi deputaţi PSD.

Președintele Iohannis a semnat decretul care interzice exportul extracomunitar al buștenilor

Se instituie Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere

Actul normativ reglementează instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier, scrie economica.net.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia.

Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede legea.