Angajații Lufthansa au refuzat să deservească aeronava președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, și i-au amintit liderului de la Minsk că astfel s-a procedat și în cazul lui Nicolae Ceaușescu.
Miercuri, 14 octombrie, publicația ucraineană ”Nasha Niva” nota că, după ce avionul Boering 737 cu numărul de înregistrare EW-001PA a aterizat pe aeroportul Fuhlsbüttel din Hamburg, sindicatul companiei a răspândit informația că avionul respectiv aparține lui Lukașenko. Dat fiind că liderul de la Minsk a dat ordin să fie împușcați demonstranții în Belarus, aceștia au refuzat să-l deservească, în semn de solidaritate pentru muncitorii belaruși.
„Noi, activiştii companiei Lufthansa Technik, nu uităm de tradiţia privind solidaritatea internaţională şi suntem alături de muncitorii belaruşi”, se spune în documentul emis de sindicatul companiei.
În document se vorbește despre necesitatea ca Lukașenko să-și anunțe demisia și să organizeze noi alegeri prezidențiale, în conformitate cu normele democratice. Totodată, activiştii Lufthansa Technik cer eliberarea deţinuţilor politici și restabilirea în funcţie a angajaţilor care şi-au pierdut locul de muncă în urma protestelor din Belarus.
Activiștii companiei au reamintit că o situație asemănătoare s-a petrecut în urmă cu 31 de ani, când lucrătorii au refuzat să deservească avionul președintelui României de atunci, Nicolae Ceaușescu.
Marea Britanie a impus sancțiuni președintelui Aleksandr Lukașenko, fiului său și altor șase înalți oficiali guvernamentali considerați responsabili pentru trucarea sondajului prezidențial din august și suprimarea protestelor de stradă ulterioare. Secretarul de Externe, Dominic Raab, a anunțat sancțiunile, marți, în coordonare cu o mișcare similară din Canada
„Îi vom trage la răspundere pe cei responsabili pentru tâlhăria desfășurată împotriva poporului din Belarus și vom apăra valorile noastre și ale democrației și drepturilor omului”, a spus el.
Reacțiile includ înghețarea activelor și interdicția de călătorie impusă de însăși Lukașenko. Este pentru prima dată când noul regim de sancțiuni al Marii Britanii dezvoltat în urma Brexitului impune sancțiuni unui președinte în exercițiu. Celelalte ținte sunt fiul său, Victor, și Igor Sergeenko, șeful Administrației Prezidențiale.
Ministerul de Externe a declarat: „Regimul lui Aleksandr Lukașenko este reponsabil pentru o serie de încălcări ale drepturilor omului împotriva opoziției, a mass-mediei și a poporului din Belarus în urma alegerilor falsificate. În pofida numeroaselor apeluri din partea comunității internaționale, el a refuzat să intre în dialog cu opoziția, alegând în schimb să dubleze represiunea sa cu violență”.