17 nov. 2020 | 16:12

Președintele american care a vizitat Piața Obor. Vânzătorii de la tarabe, uluiți de gestul acestuia

Știri generale
Președintele american care a vizitat Piața Obor. Vânzătorii de la tarabe, uluiți de gestul acestuia
Richard Nixon, Nicolae Ceaușescu și vizita la piață

În România comunistă, mai ales pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, s-a construit mult. Fostului dictator îi plăcea să se laude cu asta. Așa că a făcut acest lucru și în cadrul vizitei lui Richard Nixon, președintele american din 1969.

Richard Nixon, Nicolae Ceaușescu și vizita la piață

Pe vremea când încă nu era președintele celei mai puternice națiuni, Richard Nixon a făcut o vizită în România lui Nicolae Ceaușescu în 1962.

Pe atunci era un membru important al Senatului american, iar vizita de atunci avea legătură cu Clauza națiunii celei mai favorizate.

Din păcate dorința lui Ceaușescu de a primi acest statut în 1962 nu s-a îndeplinit.

Dar a venit momentul 1969 când Richard Nixon câștigă, surprinzător, alegerile prezidențiale. Și cum relația celor doi era una amicală, acum în calitate de președinte, Nixon revine în România.

Te-ai aștepta ca la un așa invitat ca Ceaușescu să-l fi dus prin locuri deosebite pe Richard Nixon. Dacă ați crede așa, v-ați înșela.

Printre obiectivele vizitate în Bucureștiul anului 1969 s-a numărat cartierul, nou la vremea aceea, Balta Albă, Muzeul Satului, și Piața Obor.

Cu câteva luni înainte de vizita președintelui american, fusese făcută recepția. Piața Obor și atunci, dar și astăzi, este încă una din cele mai mari peițe agro din București.

Și iată cum Nicolae Ceaușescu decide deschiderea oficială a pieții odată cu vizita prietenului său, Richard Nixon, care a fost servit cu struguri și alte bunătăți autohtone.

Vizita lui Richard Nixon într-o perioadă tulbure

În 1969, ca de altfel și ani după aceea, România încă se confrunta cu dificultăți din partea Uniunii Sovietice.

Ceaușescu spera ca prin vizita președintelui american să reușească să intre sub umbrela americană.

Mai ales că, după ”Primăvara de la Praga”,  Uniunea Sovietică a aplicat presiuni considerabile țărilor comuniste din Europa de Est.

Lucrurile erau tensionate, iar lațul se strângea din ce în ce mai mult în jurul României.

Plus că Ceaușescu dorea de la Nixon ceea ce nu reușise în 1962, obținerea Clauzei națiunii celei mai favorizate.

După această întâlnire, Nixon a convins Senatul american să acorde acest statut României, ulterior și un împrumut de 11 milioande dolari, după inundațiile din 197o.

Cei doi șefi de stat s-au întâlnit de trei ori, în perioada mandatului lui RIchard Nixon, până la demisia acestuia din funcția de președinte al Americii, ca urmare a celebrului scandal ”Watergate”.

În urma acestor vizite, unele dintre ele pierdute în desișul protocoalelor, s-au stabilit mai multe acorduri între cele două state, dar nu pentru mult timp.