După votul de veto al Austriei împotriva României și Bulgarie din decembrie, multă lume a reacționat dur la adrsa cancelariei austriece. Celor două state le-a fost refuzat accesul în spațiul Schengen, singura țară admisă fiind Croația. Acuzațiile Austriei, mai ales la adresa României, nefiind întemeiate, au generat un adevărat val de critici, inclusiv din spectrul politic. Pe de altă parte, încercând să-și spele imaginea, cancelarul Karl Nehammer a făcut o vizită în Bulgaria, la granița cu Turcia, despre care presa din Austria a avut o reacție neașteptată.
La începutul acestei săptămâni, pe 23 ianuarie, cancelarul Austriei, Karl Nehammer a vizitat Bulgaria și, alături de președintele bulgar Rumen Radev, a mers la Centrul regional de coordonare, parte a Sistemului integrat de monitorizare a frontierei bulgaro-turce, din Elhovo, Bulgaria.
Nehammer s-a aflat în vizită în Bulgaria pentru a se familiariza cu securitatea frontierei bulgare și cu combaterea presiunii migratorii, precum și cu aplicarea legislației europene în legătură cu condițiile de aderare la spațiul Schengen.
Cu toate că a vizitat zona de securitate, Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat luni că se opune extinderii spațiului Schengen fără vize al Uniunii Europene din cauza preocupărilor țării sale cu privire la migrația ilegală.
Nehammer a călătorit în Bulgaria la invitația președintelui bulgar Rumen Radev. Cei doi lideri au vizitat granița Bulgariei cu Turcia, unde Nehammer a salutat eforturile Sofiei de a-și consolida frontiera, deoarece „protecția frontierei bulgaro-turce este, de fapt, și protecția frontierelor Austriei”.
Nehammer a declarat că țara sa susține cererea guvernului bulgar de a obține o finanțare de 2 miliarde de euro din partea UE pentru a achiziționa elicoptere, vehicule de teren și alte echipamente tehnice și pentru a îmbunătăți infrastructura frontierei.
El s-a plâns de faptul că sistemul Schengen, care oferă cetățenilor UE posibilitatea de a călători fără vize peste granițe, se află într-o criză majoră. Cancelarul a citat reintroducerea recentă a controalelor de-a lungul frontierelor dintre statele membre Schengen din mai multe motive, inclusiv pentru a reduce migrația ilegală.
Austria a introdus controale de-a lungul granițelor sale cu Ungaria și Slovenia în 2015, când peste 1 milion de solicitanți de azil din țări devastate de război precum Siria, Irak și Afganistan au intrat în UE. Aceste controale rămân în vigoare.
Vezi și: Lovitură dură primită de cancelarul Austriei Karl Nehammer. Protest chiar în fața biroului său
Deși valul de reacții a continuat și în ianuarie, împotriva Austriei, decizia cancelarului de a vizita Bulgaria nu a fost văzută prea bine. De altfel, publicații importante de presă din Austria au relatat despre vizita de lucru a cancelarului Nehammer, unele articole având titluri tendențioase, precum cel al publicației Kronen Zeitung, care scrie „Cancelarul și ministrul: Vizită delicată în Estul sărac„, în care scrie că:
„Austria vede lucrurile puțin diferit și, împreună cu Olanda, a blocat la începutul lunii ianuarie, la Bruxelles, aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen.
În special ÖVP este de părere că sistemul Schengen nu va funcționa în perspectiva a 100.000 de cereri de azil în 2022 și solicită reforme.”
O altă publicație de presă din Austria, DerStandard, prezintă pe larg vizita cancelarului în Bulgaria, dar își pune întrebarea „Vizita lui Nehammer în Bulgaria: De ce nu mai întâi Bucureștiul?”, scriind că:
„Spre deosebire de Bulgaria, niciun expert nu a pus la îndoială pregătirea României pentru Schengen și doar trei la sută dintre migranți vin prin România.
Prin urmare, vizita lui Nehammer este văzută la București aproape ca o altă insultă, deoarece Viena pare mai interesată de aderarea Bulgariei.”
În același context, și publicația Wienerzeitung scrie despre vizita acestuia în Bulgaria, justificând actuala situație prin faptul că votul de veto a fost „motivat de politica internă”, argumentând acest aspect astfel:
„Karner (n.r. ministrul de interne austriac) s-a pronunțat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen cu ocazia votului miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Karner justifică acest lucru prin numărul mare de cereri de azil în Austria.
Potrivit acestuia, în acest an s-au înregistrat peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în Austria, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate. „Este greșit ca un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie extins și în acest moment”.
Deși presa locală este împărțită în ceea ce privesc deciziile politice luate de cancelar, cu privire la votul de veto, atât România, cât și Bulgaria încă mai speră ca în acest an, poate cel târziu în 2024, la o nouă reuniune JAR, să fie acceptate în spațiul Schengen. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.