Presa din Austria face anunțul șocant după votul împotriva României. Ce se va întâmpla cu guvernul austriac

de: Cătălina Burghelea
10 12. 2022

Tensiunile continuă în Austria, după ce guvernul lui Karl Nehammer a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Decizia a fost intens criticată inclusiv de președintele țării, Alexander Van der Bellen, care ne-a transmis că regretă profund cele întâmplate în Consiliul JAI de joi. Acum, presa austriacă a făcut un anunț șocant despre liderii care s-au opus extinderii Schengen.

Guvernul de la Viena se clatină după votul împotriva României

Decizia guvernului de la Viena de a se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen ar putea duce la prăbușirea coaliției, notează Kronen Zeitung. Potrivit acestor jurnaliști austrieci, diviziunile profunde pe scena politică a țării sunt tot mai puternice, în urma veto-ului acordat de ministrul de Interne, Gerhard Karne.

Se pare că Partidul Verzilor, una dintre formațiunile care compun coaliția de guvernare de la Viena, nu a susținut opoziția cancelarului Karl Nehammer în Consiliul JAI.

„Deşi vicepremierul Werner Kogler şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi, vineri, au trimis-o, în schimb, pe ministra Justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat, la Bruxelles, că partidul său nu a susţinut veto-ul”, subliniază sursa mai sus amintită.

Tensiunile au atins cote maxime în Austria

Mai mult, Kogler (din Partidul Verzilor) a încercat să-l convingă pe ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, membru al formațiunii conservatoare OeVP, să găsească soluții de compromis, dar nu s-a ajuns la consens. Totuși, Verzii s-au dezis de asumarea responsabilității pentru aceast veto al guvernului din care fac parte, unul dintre reprezentanții lor, Michel Reimon, afirmând că „fiecare ministru a fost liber în decizia luată la Bruxelles” și că ei nu au avut nicio influență asupra cancelarului.

Partidul Verzilor mai speră că „răul făcut României” poate fi reparat în cadrul unei alte coaliții. Totuși, Reimon a subliniat că această decizie nu este un motiv pentru convocarea de noi alegeri.

„Din păcate, a trebuit să se recurgă la astfel de metode pentru a fi auziţi la Bruxelles”, este scuza folosită de guvernul Austriei. În plus, conservatorii nu înţeleg de ce atâtea tensiuni, deoarece şi Olanda s-a opus extinderii Schengen.

De ce Austria a procedat așa

Presa austriacă punctează că ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, a apărat refuzul țării sale faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, sugerând că guvernul de la Viena a procedat așa ca să fie auzit în forurile europene.

„Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor. Austria nu a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci doar „nu a vrut să se facă acum”, a comentat Schallenberg.

În acelaşi timp, oficialul de la Viena a criticat reacţia MAE de la București, pe care o consideră prea „emotivă”, după ce, vineri, ambasadorul României în Austriei, Emil Hurezeanu, a fost rechemat acasă în semn de protest.