Preparatele de post care au până la 50 de E-uri. Ce nu este indicat să consumi în Postul Paștelui

de: Ioana Bucur
18 03. 2024

Luni, 18 martie, în ziua în care începe perioada restricțiilor alimentare ce precede cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Specialiștii de la InfoCons îi îndeamnă pe români să aibă grijă la alegerile culinare pe care le vor face. Află, din rândurile de mai jos, care sunt preparatele de post care au până la 50 de E-uri. Ce nu este indicat să consumi în Postul Paștelui.

Avertisment pentru români

Luni, 18 martie 2024, în ziua în care începe Postul Paștelui 2024, specialiștii de la InfoCons au transmis un avertisment important pentru românii care aleg să respecte restricțiile alimentare impuse în următoarele săptămâni.

Când vorbim despre post, una dintre marile provocări este construirea unui meniu variat, cu produse aromate, ce să bucure papilele gustative. Din fericire, rafturile magazinelor nu duc lipsă de astfel de alimente, doar că nu toate au în compoziție substanțe recomandate de specialiști.

Care sunt preparatele de post care au până la 50 de E-uri

O gustare de post ce este, pentru mulți, clasică, conține, de fapt, până la 50 de E-uri: pâine, pateu vegetal, margarină, halva, ceai, lapte de soia și gumă de mestecat.

„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine , pate vegetal , margarină , halva , un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat , vor consuma instant până la 50 de E-uri . De pildă , pâinea conține până la 4 E-uri , pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri , margarina atinge până la 6 E-uri , halvaua are până la 3 E-uri , un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri , un lapte de soia are până la 5 E-uri , iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri .”

Principalii aditivi pe care îi întâlnim în aceste produse sunt acidul ascorbic și cel citric.

  • Acid Ascorbic (E300) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor , regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor .
  • Acid Citric (E330) – Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid . Este foarte solubil în apă , prin urmare poate fi adăugat si in sucuri , dulciuri , bomboane , jeleuri și fructe congelate . Utilizarea acidului citric este o necesitate pentru clarificarea enzimatică a sucurilor, pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine .

Te-ar putea interesa și: Rețetă rapidă pentru pate de post. Va ieși delicios în Postul Paștelui

„Există și o soluție”

Sorin Mierlea, președinte InfoCons, a vorbit despre capcanele din produsele de post, recomandându-le românilor descărcarea aplicației ce „ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”.

„Suntem în Post . Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale , cu multe legume. Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.

Există și o soluție pentru a fi mai informați, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim! Alegem în cunoștință de cauză, descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, a transmis Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Te-ar putea interesa și: Când nu se consumă oțet în Postul Paștelui. Greșeala pe care o fac mulți români