21 feb. 2023 | 11:39

Premieră în Europa. Femeile vor avea dreptul la concediu menstrual în fiecare lună: „Este o zi istorică”

News
Premieră în Europa. Femeile vor avea dreptul la concediu menstrual în fiecare lună: „Este o zi istorică
Concediu menstrual în Spania

Veste bună pentru o parte dintre femeile din Europa, cărora li s-a acordat de curând dreptul de a-și lua concediu menstrual în perioada cea mai dificilă a lunii. O lege în acest sens a fost votată, joi, ceea ce le va permite femeilor care se confruntă cu dureri mari să se învoiască pentru „menstruație incapacitantă”.

Țara din Europa care urmează exemplul Japoniei și Indoneziei

Perioada menstruală este un coșmar pentru multe femei din întreaga lume, astfel că, în primele zile ale ciclului menstrual, acestea se confruntă cu un disconfort abdominal aproape insuportabil, care poate fi ameliorat doar prin repaus la pat și medicament antiinflamator. Cu toate acestea, până acum, nicio țară din Europa nu a luat în considerare acordarea unor zile libere de la stat acelor femei care au dureri ce nu le permit concentrarea la nicio activitate.

Astfel, în cursul zilei de joi, Spania a spart gheața unei legi îndrăznețe în ceea ce privește acordarea concediului menstrual. Legea a fost votată cu 185 de voturi „pentru”, 154 de voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Potrivit Guvernului de stânga de la Madrid, această lege are ca scop spargerea unui subiect tabu care, până acum, a minimizat perioadele neplăcute prin care trec femeile.

„Este o zi istorică pentru progresele feministe”, a declarat pe Twitter ministrul spaniol pentru Egalitate, Irene Montero.

Potrivit inițiatorilor acestei legi, concediul medical din perioada menstrei va fi „recunoscut ca o situaţie specială de incapacitate temporară” de a lucra. Zilele de repaus vor fi acordate de către medicul de familie și vor fi finanțate din bugetul de stat.

„Este vorba despre a asocia această situaţie patologică cu o reglementare adaptată cu scopul de a elimina orice prejudecată negativă” pentru femei „în universul muncii”, potrivit noii legi.

Cu ce retincențe se confruntă noua lege

Deși a fost îmbrățișată cu entuziasm de toate femeile din Spania, există însă și critici îndreptate către cei care au votat această lege, astfel că sindicatul UGT, care face parte din rândul aripii socialiste, unul dintre cele doua mari sindicate din țară, și-a declarat îngrijorarea față de reticența angajatorilor față de angajarea femeilor, având în vedere că acestea sunt încurajate prin lege să absenteze lunar, dacă starea de sănătate o impune.

Potrivit noii legi, minorele cu vârsta de 16-17 vor avea dreptul să facă avort, fără aprobarea părinților, fiind astfel anulată o obligativitate adoptată în 2015 de un guvern conservator. Avortul a fost dezincriminat în Spania în 1985 și legalizat apoi în 2010.