Predicția The Guardian pentru finalizarea războiului. Când se poate termina, de fapt
Jurnaliștii britanici au făcut cinci previziuni pentru următoarele șase luni de război Rusia-Ucraina. Kievul este deja îngrijorat cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă în provincia Donețk și alte zone din prima linie. Potrivit The Guardian, cel mai important element strategic este sosirea iernii, anotimp care va influența strategia ambelor părți.
5 predicții despre invazia rusă a Ucrainei
A trecut jumătate de an de când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Publicația britanică The Guardian a realizat un material de analiză prin care încearcă să facă o predicție cu cinci evoluții ale conflictului în următoarele șase luni. Astfel, țările occidentale trebuie să decidă dacă ajută Kievul doar să supraviețuiască sau trimit armele necesare pentru înfrângerea rușilor.
Războiul ar putea dura cel puțin un an
Sunt deja șase luni de război, dar nici Ucraina, nici Rusia nu încetează lupta, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit. Volodimir Zelenski își dorește înapoi teritoriile ocupate, iar Vladimir Putin vrea să provoace pagube nu doar adversarului său, ci și vestului.
Kremlinul mizează că iarna va fi în avantajul său. Nu au existat negocieri între cele două țări de când au apărut dovezi ale masacrelor de la Bucha, Irpin și în alte zone ocupate de ruși la nord de Kiev.
Ucraina nu dispune de mijloace convenționale pentru un contraatac eficient
Ucraina vrea să recucerească Hersonul (la vest de râul Nipru), dar un înalt oficial ucrainean recunoaște că „nu avem suficientă capacitate pentru a-i împinge înapoi”. Kievul și-a schimbat tactica și efectuează atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune și raiduri îndrăznețe asupra bazelor rusești aflate în spatele frontului.
Putin vrea să avanseze în teritoriile ucrainene
Federația Rusă se axează pe bombardamente masive, distrugând orașe și avansând puțin câte puțin. Procedează așa pentru că este eficient și minimizează victimele, după ce a pierdut până acum 15.000 de militari, conform Occidentului. Rușii continuă să adopte această strategie în jurul orașului Bakhmut din Donbas, dar progresul este lent deoarece au fost nevoiți să redistribuie unele forțe în regiunea Herson.
Iarna vine cu o nouă criză a refugiaților
Ucrainenii sunt îngrijorați cu privire la problemele umanitare, deoarece nu există încălzire pe gaz disponibilă pentru blocurile de apartamente din provincia Donețk și alte zone din prima linie. Un oficial responsabil cu problemele umanitare crede că va avea loc un nou val de migrație în timpul iernii, cu până la două milioane de oameni trecând granița.
De cealaltă parte, Moscova vede iarna ca pe o oportunitate. Kievul se teme că Rusia va ataca rețeaua energetică, agravând situația încălzirii locuințelor și putând să oprească centrala nucleară Zaporojie. Putin vrea, de asemenea, să prelungească „durerea” Vestului prin costurile energiei și are toate pârghiile să crească presiunea pe occidentali.
Vestul trebuie să decidă dacă dorește ca Ucraina să câștige sau doar să reziste
Ucraina era învinsă deja fără ajutorul militar occidental. Cu toate acestea, Vestul nu a furnizat suficientă artilerie sau alte arme, cum ar fi avioanele de luptă, care să permită Kievului să-i alunge pe invadatori. În același timp, nevoia umanitară a țărrii vecine este în creștere. De pildă, nu sunt suficienți bani pentru reconstrucție, mulți rezidenți trăiesc în garaje sau structuri temporare.
Statul condus de Zelenski are un decalaj bugetar de 5 miliarde de dolari (4,2 miliarde de lire sterline) pe lună din cauza războiului. Ajutorul și reconstrucția vor costa Ucraina de multe ori mai mult.