Predicția lui Bill Gates despre Omicron. Milioane de români se vor bucura după vestea asta

Predicția lui Bill Gates despre Omicron. Milioane de români se vor bucura după vestea asta
Cand vom scapa de covid

Varianta Omicron a covid face în prezent ravagii în SUA și în restul lumii într-un ritm record – dar Bill Gates vede o speranță la orizont. Odată ce valul actual se va diminua, țările se pot aștepta să vadă „mult mai puține cazuri” până în restul anului 2022, a scris Gates marți, în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe Twitter cu Devi Sridhar, președinte al catedrei de sănătate publică globală de la Universitatea din Edinburgh.

Vești bune despre Omicron

Odată ce se va întâmpla acest lucru, a continuat Gates, Covidul poate fi cel mai probabil „tratat mai mult ca gripa sezonieră”.

Cofondatorul Microsoft și filantropul miliardar nu este primul care face predicții similare. Unii experți spun că răspândirea rapidă a omicronului, deși este cu siguranță periculoasă, ar putea îmbogăți suficient de mulți oameni cu așa-numita „imunitate naturală” pentru a ajuta la direcționarea pandemiei Covid într-o fază „endemică” mult mai puțin severă.

Gates a abordat acest scenariu în cadrul sesiunii sale de întrebări și răspunsuri pe Twitter, prezicând că „omicron va crea multă imunitate, cel puțin pentru anul viitor”. Momentul contează: Dacă o parte suficientă din țară poate menține un anumit nivel de imunitate simultană împotriva Covid, fie că este indusă de vaccinuri sau în alt mod, circulația virusului ar putea încetini suficient de mult timp pentru ca pandemia să treacă în acea fază endemică.

Odată ce Covid va deveni în cele din urmă endemic, a adăugat Gates, „s-ar putea să fim nevoiți să ne facem vaccinuri anuale pentru Covid pentru o perioadă de timp” – la fel ca vaccinurile anuale împotriva gripei.

Statele Unite au raportat luni un număr record de 1,5 milioane de cazuri noi de Covid, înregistrând totodată un nou record de spitalizări.

Dar doctorul Anthony Fauci, principalul consilier medical al președintelui Joe Biden, a estimat că actualul val de cazuri de omicron va atinge apogeul în SUA până la sfârșitul lunii ianuarie. Iar săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a declarat că se așteaptă la o „scădere precipitată” a cazurilor odată ce va trece omicronul.

Ce spune Bill Gates

Omicron este încă posibil să facă ravagii în sistemul de sănătate din SUA de acum până atunci. În conversația sa online cu Sridhar, Gates a menționat că, până când omicronul va dispărea, persoanele nevaccinate vor continua să se confrunte cu „cele mai grave cazuri” de Covid, conform cnbc.

De asemenea, el a prezis că sistemele de sănătate din întreaga lume vor continua să fie „provocate” de transmisibilitatea extrem de mare a omicronului.

Perspectivele relativ optimiste ale lui Gates ar putea fi, de asemenea, zădărnicite de o nouă variantă de Covid care să apară pe urmele lui omicron, mai ales dacă aceasta este mai severă sau mai transmisibilă decât orice altă variantă de până acum. Miliardarul a scris că acest scenariu este poate improbabil – dar cu siguranță nu imposibil.

„O variantă mai transmisibilă nu este probabilă”, a declarat Gates pe Twitter, „dar am fost surprinși de multe ori în timpul acestei pandemii”.