Codul portocaliu de furtună emis de meteorologi a provocat pagube în mai multe localități din Oradea și Bihor. Duminică seara, echipajele de pompieri militari au trebuit să elibereze străzile inundate de copaci și stâlpi doborâți.
Echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea au desfășurat 16 misiuni diferite de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Aceștia au intervenit pe mai multe străzi din Oradea, pentru degajarea copacilor și stâlpilor căzuți pe autoturisme și pe carosabil.
Un copac căzut la pământ din cauza vânturilor puternice a blocat aproape complet Drumul Național 79. Acesta este foarte circulat deoarece face legătura între Arad și Oradea. Evenimentul s-a petrecut duminică seara, în jurul orei 19:00. Copacul căzut a blocat o mare parte din drum. Timp de jumătate de oră s-a circulat pe o singură bandă.
„Detașamentul de Pompieri Salonta, Garda de Pompieri 1 Mai și Stația de Pompieri Aleșd au acționat în localitățile Tămașda, Lugașu de Jos, Tinăud, Hidișelu de Sus și Calea Mare, pentru înlăturarea stâlpilor de telefonie și a arborilor doborâți de vântul puternic. Situația este în dinamică, în momentul de față forțele de intervenție continuând operațiunile de înlăturare a doi copaci de pe carosabil, pe strada Barcăului și Aleea Rogerius”, a transmis duminică seara, maior ISU Crișana, Camelia Roșca.
Furtuna a început spre seară. Cu toate că nu a durat foarte mult, a făcut prăpăd în mai multe zone din județ. Vântul a bătut puternic, iar grindina a distrus totul în cale. Mai multe acoperișuri au fost distruse, iar copacii au căzut pe carosabil și pe autoturisme.
Cel mai rău ar fi fost în Nojorid. Martorii povestesc că aici s-ar fi format o mică tornadă. Vântul și grindina puternică au distrus acoperișurile a peste 20 de case. Conform Dispeceratului ISU Bihor, s-au înregistrat peste 50 de apeluri de la oameni care cereau ajutor și semnalau pagube produse din cauza vremii.
Municipiul Oradea a fost și el afectat. Aici, mai mulți copaci au căzut pe străzile Barcăului, Aleea Rogerius, Șelimbărului și Podului. În alte părți ale orașului, precum zona podului de pe Calea Clujului, la ieșire din Oradea, apa a inundat carosabilul.
După ce vijelia a trecut, oamenii au sărit în ajutorul altora la repararea acoperișurilor. Proprietarii celor mai afectate case au primit ajutor din partea preotului ortodox din Nojorid. Acesta le-a oferit țigle pentru acoperișuri.