Agenția Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de vijelii puternice pentru miercuri seară, începând cu ora 22:00 până la 23:30 . Specialiștii în meteorologie au făcut apel la cetățenii din București și Ilfov printr-un mesaj RO-ALERT să rămână la adăpost și să evite să părăsească locuințele pentru a se feri de dezlăntuirile violente ale naturii. Chiar și așa, furtuna puternică a făcut ravagii în București, două persoane de 70 de ani, respectiv 90 de ani, au fost transportate de urgență la spital.
Două femei în vârstă din București și-au văzut moartea cu ochii după ce o antenă cu înălțimea de șapte, opt etaje a căzut peste locuința acestora, situată pe Calea Giulești, numărul 309, acolo unde Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a intervenit de urgență. Cele două victime ale furtunii puternice au fost transportate la spital pentru investigații amănunțite, una dintre ele suferind și un atac de panică.
La câteva minute după miezul nopții, centrul Info Trafic a anunțat că traficul a fost restricționat pe bulevardul Brătianu după ce o schelă s-a desprins de pe fațada unei clădiri. Reprezentanții Detașamentului Special de Salvatori a intervenit de urgență pentru a elibera zona afectată.
Tot în acest interval orar, reprezentanții ISU au transmis că liniile 61, 66, 69 și 90 au fost blocate pe Calea Plevnei, din cauza unui copac căzut pe carosabil. De asemenea, liniile 14, 55, 69, 70, 79, 85, 86 și 90 – blocate pe bd. Ferdinand, la Foișorul de Foc. Cauza: avarie în rețeaua de contact. A fost trimisă echipa de intervenție, au mai transmis reprezentanții ISU.
În zona Floreasca, pompierii au intervenit pentru îndepărtarea unui copac de pe carosabil: „Ca urmare a fenomenelor meteo, intervenim în Calea Floreasca, nr. 5, pentru îndepărtarea unui copac rupt, căzut pe carosabil”, au transmis reprezentanții ISU București.
Nu foarte departe, pe Calea Dorobanți, pompierii au intervenit pentru a înlătura un stâlp căzut peste un autoturism parcat.
Nici zona Otopeni nu a fost ferită de efectul furtunilor devastatoare, astfel că, cel puțin un avion care urma să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă a fost deviat, urmând să aterizeze pe aeroportul din Constanța.
UPDATE: Potrivit celor mai noi informații transmise de autorități, furtunile violente s-au dezlănțuit în 83 de localități, din 17 județe. În București, salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe locuințe și anexe gospodărești.
Cu privire la pagubele financiare înregistrate în urma fenomenelor meteorologice de amploare, mai multe clădiri au suferit avarii, în timp ce 57 de autoturisme au fost afectate de stâlpi și copaci.
„În ultimele 24 de ore, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate, s-au înregistrat efecte în 83 localități din 17 județe (BH, BT, BN, CJ, CL, DB, GR, HD, HR, IF, MS, OT, PH, SJ, SV, TR și VL) și municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 6 case, 4 anexe gospodărești, 10 beciuri/subsoluri și 1 pasaj rutier.
De asemenea, salvatorii au acționat pentru îndepărtarea unor elemente de construcție desprinse de pe acoperișurile a 44 obiective economice/blocuri de locuințe, cât și pentru degajarea a 293 copaci și 39 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind afectate 57 autoturisme.
Important de menționat este că în urma manifestării codurilor de vreme rea, nu au fost înregistrate pierderi de vieți omenești.
„Traficul rutier a fost temporar blocat pe 6 drumuri naționale (DN 29D/BT, DN 66/HD, DN 1/PH, DN 1C/SJ, DN 15C/SV și DN 67B/VL) și pe 4 drumuri județene (DJ 291/BT, DJ 138/HR, DJ 108F/SJ și DJ 110/SJ) din cauza copacilor rupți și a apei adunate de pe carosabil.
La această oră mai sunt intervenții în desfășurare pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice în județele Ilfov, Dâmbovița și în municipiul București._
Concomitent cu gestionarea fenomenelor de vreme rea, salvatorii au acționat pentru stingerea a 167 de incendii, precum și în alte 313 intervenții, în sprijinul comunităților. De asemenea, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 7 cazuri, pentru extragerea ocupanților din autoturismele implicate în accidente rutiere. În ciuda eforturilor salvatorilor, 4 persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore (3 persoane în județul BC și 1 persoană în județul SM).
Totodată, în cursul ultimelor 24 de ore, peste 1.200 de persoane au primit asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD. Cele mai multe astfel de cazuri au fost gestionate în zona București–Ilfov (256), urmată de județele Constanța (90), Mureș (61), Cluj (58) și Hunedoara (53)”.
„De asemenea, au fost transmise 32 mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT, astfel: 18 mesaje privind prezența animalelor sălbatice (urși), în județele: Argeș (3), Bacău, Brașov (4), Covasna, Harghita (3), Mureș (6); 14 mesaje privind fenomenele meteorologice, în județele: Bacău (2), Botoșani, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Sălaj (4), Suceava, Vrancea și mun. București.
Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore”, au transmis autoritățile.
Vezi fotografii cu efectele furtunilor din țară în galeria foto.