28 dec. 2022 | 17:35

Prăjituri de Revelion. Cele mai delicioase deserturi pentru Anul Nou

Sfaturi Culinare
Prăjituri de Revelion. Cele mai delicioase deserturi pentru Anul Nou
Prăjituri de Crăciun

Sărbătorile au venit, iar de pe masă nu pot lipsi câteva prăjituri de Revelion. Gospodinele petrec ore în șir în bucătărie în această perioadă, preparând cele mai gustoase bucate tradiționale. Prăjiturile nu pot lipsi niciodată din meniu. Iată câteva rețete din care te poți inspira dacă ai rămas în pană de idei.

Prăjituri de Revelion. Cele mai bune rețete de prăjituri de casă

În general, gospodinele fac prăjituri cu nucă, mac, alune de pădure, ciocolată și multe altele. Le puteți prepara cu o zi înainte de Anul Nou și se vor păstra foarte bine timp de o săptămână. Uite câteva rețete din care poți să alegi:

  • Prăjitură cu ciocolată, caramel și alune

Pentru această rețetă veți avea nevoie de mai multe ingrediente, deoarece avem de pregătit blatul, caramelul, blatul de cacao și mousse-ul de ciocolată. Prin urmare, veți avea nevoie de:

Pentru blat: 2 ouă, 110 g ciocolată neagră, 80 g unt, 40 g făină, 15 g cacao;

Pentru caramel cremeux: 2 gălbenușuri, 100 ml smântână pentru frișcă, 70 ml lapte, 40 g zahăr, 30 g ciocolată cu lapte, 100 g caramel sărat, 4 g gelatină, 100 g alune;

Pentru blatul de cacao: 1 ou, 2 gălbenușuri, 60 g zahăr, 40 g făină, 35 g cacao, 3 g praf de copt, 30 ml lapte, 1 lingură de ulei;

Pentru mousse de ciocolată: 1 ou, 60 ml lapte, 40 g zahăr, 70 g ciocolată, 100 ml frișcă, 4 g gelatină.

Mod de preparare blat și caramel

Prima dată începem cu blatul brownie. Punem la microunde ciocolata ruptă în bucăți și untul tăiat cubulețe, apoi amestecăm până se topesc. Într-un alt castron, amestecăm ouăle cu zahărul. Compoziția de ciocolată o vom turna peste amestecul de ouă și se omogenizează. Amestecăm făina cu cacao și se cern peste compoziția fluidă, apoi se amestecă cu un tel.

Tava se tapetează cu hârtie de copt peste care turnăm compoziția. Introducem tava în cuptorul preîncălzite la 150-160 de grade Celsius timp de circa 20 de minute, iar când este gata oprim focul și lăsăm totul la răcit.

Pentru a prepara caramelul cremeux, punem gelatina într-o ceașcă, adăugăm o lingură cu apă rece și se lasă deoparte. Mai apoi, amestecăm gălbenușurile cu zahăr, iar frișca lichidă se amestecă separat cu laptele și se pun într-o cratiță pe foc, doar pentru a se încălzi puțin.

Amestecul călduț se toarnă peste crema de ouă cu zahăr, punându-se din nou pe foc mic. Amestecăm încontinuu cu un tel până se îngroașe puțin. Mai departe, ciocolata tocată și caramelul se pun într-un bol și se toarnă crema de ouă, amestecându-se până se topește complet ciocolata.

Întreg amestecul se mixează puțin cu un blender vertical, apoi se pune gelatina dizolvată. Totul trebuie lăsat la frigider timp de circa o oră, apoi încă 15-20 de minute a congelator.

Citește și: Biscuiți de Crăciun, rețeta bunicii. Secretul ca să iasă aurii și fragezi

Mod de preparare blat de cacao și mousse

Preparăm blatul de cacao și mixăm oul întreg cu zahărul până își dublează volumul. Peste adăugăm uleiul și laptele pentru a se omogeniza. Amestecăm făina cu praful de copt și cacao, apoi se cerne peste amestecul anterior și se omogenizează. Mixăm albușurile, adăugăm o lingură de zahăr și se încorporează în compoziția pregătită.

Compoziția pentru blat se toarnă într-o tavă tapetă cu hârtie de copt și se bagă la cuptor timp de circa 15 minute, apoi se lasă la răcit. În tava în care am copt blaturile, punem o folie alimentară pentru a acoperi toți pereții formei. Apoi, punem blatul brownie, alunele de pădure întregi și turnăm creme de caramel răcită. Se lasă la congelator 10 minute, apoi punem foaia de blat de cacao.

Trecem la mousse-ul de ciocolată și hidratăm gelatina în 20 ml de apă. Amestecăm gălbenușul cu zahăr și lapte și se pune la foc mic până se îngroașă compoziția. Se toarnă peste ciocolata tocată și se amestecă până la omogenizare. Mai apoi, se adaugă gelatina și se lasă la răcit.

Punem o lingură de zahăr în albuș și apoi batem spume cu un mixer, iar frișca se bate spumă. Crema de ciocolată răcită se amestecă cu frișca bătută, iar în cele din urmă încorporăm albușul bătut spumă.

La final, turnăm mousse-ul peste blatul de cacao și lăsăm prăjitura la frigider timp de 2-3 ore sau o oră la congelator. Tăiem feliile cum vrei și pudrăm cu cacao și decorăm cu ciocolată și caramel.

Prăjituri de Revelion gustoase. Rețetă prăjitură cu nucă și cafea

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru blat: 300 g albuș, 150 g zahăr, 200 g nucă prăjită și măcinată, 1 lingură zahăr vanilat, 1/2 linguriță praf de copt, 2 linguri de făină;

Pentru cremă: 200 g unt, 100 g zahăr, 2 linguri cacao neagră, 1 lingură cafea solubilă.

Vezi și: Cum faci cea mai bună turtă dulce de Crăciun. Secretul ca să nu să întărească rapid

Mod de preparare

Pentru a prepara blatul, albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, iar apoi se adaugă zahărul vanilat și se mixează până obținem o spumă densă. Continuăm prin a amesteca făina cu praful de copt și nuca măcinată, după care încorporăm amestecul în bezea și amestecăm ușor.

Întreaga compoziția va trebui să o turnăm în tava mare tapetată cu hârtie de copt și se dă în cuptor la foc mediu timp de circa 20 de minute. Atunci când vedem că este gata, se lasă la răcit, cu tot cu hârtie de copt.

Mai avem de preparat crema. Începem prin a topi parțial untul, ar trebui să mai rămână câteva părți netopite. Mixăm până se răcește, apoi se leagă din nou, obținând astfel o cremă fină și pufoasă. Adăugăm zahărul și mixăm până se topește, după care adăugăm cacao, cafea solubilă și omogenizăm.

Mai apoi, desprindem ușor hârtia de pe blatul răcit, o tăiem în 3 fâșii pentru a obține o prăjitură lungă și îngustă. Crema o împărțim în 3 și o repartizăm pe cele 3 foi. Prăjitura se dă la rece până se întărește crema, apoi este gata de servit. Poftă bună!

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Rețetă de bulion cu roșii și ardei. Îl poți folosi la prepararea ciorbelor și a sosurilor pentru paste
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
România plânge și acum! A fost cea mai elegantă doamnă a muzicii românești. A murit prea devreme
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
RĂZBOI NUCLEAR în EUROPA! RUSIA a ANUNȚAT CLAR
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro