Prăjitura Vânt spaniol. Are un nume ciudat, dar desertul este inimaginabil de delicios
Prăjitura ”Vânt spaniol” este una foarte apreciată. Are un nume puțin ciudat, care vine, probabil din cauza aromelor care se îmbină plăcut, ca o boare catalană. Acest desert inspirat de pe site-ul bucătăraș.ro este unul inimaginabil de delicios.
Prăjitura Vânt spaniol. Are un nume ciudat, dar desertul este inimaginabil de delicios
Mai multe straturi de foi, cu creme cu texturi diferite și arome de vanilie și ciocolată care se îmbină. Baza este un blat din pandișpan de cacao, peste care se pune o cremă de unt vanilată. Peste bază se pune foaie de bezea pufoasă, peste care se pune un mousse de ciocolată, la fel de pufos. Iar ultimul strat este de frișcă presărată cu fulgi de ciocolată. Astfel, masa va fi invadată de un vânt spaniol.
Ingrediente:
Blat de cacao:
- 6 ouă
- 6 lingyri zahăr
- 4 linguri făină
- 3 linguri apă
- 3 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- un praf sare
Foaie de bezea:
- 8 albușuri
- 400 grame zahăr
- 1 lingură oțet
- un praf sare
Crema de unt:
- 8 gălbenușuri
- 1 praf budincă de vanilie
- 8 linguri zahăr
- 2 linguri făină
- 500 mililitri lapte
- 250 grame unt
Mousse de ciocolată
- 300 grame smântână pentru frișcă
- 200 grame ciocolată
Deasupra:
- 150 grame smântână pentru frișcă
- fulgi de ciocolată
Mod de preparare
Pentru a prepara blatul de cacao se separă albușurile de gălbenușuri. Se freacă gălbenușurile cu sarea, după care se adaugă uleiul în fir subțire, apoi apa. Se mixează albușurile până devin o bezea tare. Se adaugă zahărul treptat și se mixează până acesta se topește. Peste bezea se adaugă gălbenușurile, amestecând încet cu o spatulă.
În compoziția obținută se încorporează făina care a fost amestecată cu cacaoa, amestecând încet de sus în jos. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor, verificând cu scobitoarea dacă este gata, apoi se scoate și se lasă să se răcească.
Foaia de bezea
Pentru a prepara foaia de bezea, se bat albușurile spumă, cu praful de sare, până se obține o bezea tare care nu curge din vas. Se adaugă treptat zahărul și lingura de oțet și se bare până se topește zahărul și bezeaua devine tare.
Se va coace în aceeași tavă în care a fost copt blatul de cacao. Tava se va tapeta cu hârtie de copt, peste care se va întinde bezeaua. Se va coace până va căpăta o culoare maronie deasupra. Când este gata se scoate din tavă cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească.
Crema de unt și mousse-ul de ciocolată
Pentru a prepara crema de unt, se freacă gălbenușurile cu zahărul. Peste ele se adaugă budinca de vanilie, făina și laptele. Se amestecă bine și se pune pe foc, amestecând continuu. Se fierbe până se îngroașă. apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Se freacă spumă untul și se adaugă treptat în crema de budincă, amestecând până se omogenizează.
Pentru a prepara mousse-ul de ciocolată se va bate smântâna până începe să se întărească, iar dacă aceasta este deja îndulcită, nu se va mai adăuga zahăr. Se topește ciocolata în cuptorul cu microunde și se adaugă peste frișcă. Se bate până frișca devine tare și se omogenizează cu ciocolata.
Ansamblare
Într-o tavă se va pune blatul de cacao, iar peste el se va întinde crema de unt. Peste ea se va răsturna foaia de bezea, cu tot cu hârtia de copt, apoi se dezlipește hârtia și se întinde mousse-ul de ciocolată. Restul de frișcă se va bate și se va pune deasupra. Se ornează cu fulgi de ciocolată presărați sau ciocolată răzuită.