Prăjitura delicioasă pe care o fac gospodinele isteţe din resturile de cozonac. Ingredientele le ai mereu în casă

de: Ioana Bucur
02 01. 2024

Spune adio risipei alimentare după perioada sărbătorilor de iarnă. Îți vei impresiona familia și musafirii cu această prăjitură delicioasă pe care o fac gospodinele isteţe din resturile de cozonac. Cel mai probabil, ai și acum în casă ingredientele de care ai nevoie.

Prăjitura delicioasă ce poate fi preparată din resturi de cozonac

Înainte de sărbători, din dorința de a avea o masă bogată, se gătește în cantități foarte mari, mai ales când vine vorba despre desertul tradițional ce nu poate lipsi din meniul de Crăciun sau de Revelion: cozonacul.

Pentru că se face mai mult decât se poate consuma, după câteva zile de stat în cămară, indiferent cât de bine îl păstrăm, cozonacul se usucă, deci ajunge să fie aruncat la gunoi. Există însă o rețetă inedită ce te va ajuta să nu mai irosești niciodată acest preparat delicios. Îl poți transforma în ingredient de bază al unui adevărat răsfăț pentru papilele gustative.

Ingrediente

Prăjitura delicioasă pe care o fac gospodinele isteţe din resturile de cozonac este foarte ușor de făcut. În plus, sunt șanse mari să ai chiar și acum în casă produsele din lista de ingrediente:

  • 400 mililitri de lapte cu 3,5% grăsime
  • 200 mililitri de smântână dulce
  • 100 grame de unt cu 82% grăsime
  • coaja lămâie și portocală
  • trei ouă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 10 mililitri de rom
  • aproximativ 400 grame de cozonac
  • puțin unt și 1-2 linguri de zahăr – pentru tapetat tava.

Te-ar putea interesa și: Ce poți să faci cu cozonacul rămas de la Crăciun. Rețetele simple prin care îl poți refolosi

Mod de preparare

Într-o cratiță, se încălzesc 400 mililitri de lapte cu 3,5% grăsime, 200 mililitri de smântână dulce și 100 grame de unt cu 82% grăsime. Se adaugă coaja rasă de lămâie și de portocală – pentru un plus de aromă.

Se amestecă ușor, până când se topește untul. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Între timp, se bat cele trei ouă cu o sută de grame de zahăr, până acum acesta de dizolvă. Se toarnă apoi, treptat, amestecul din lapte și unt. Atenție, lichidul nu trebuie să fie fierbinte, ci doar călduț. La final, se adaugă esența de rom sau orice altă aromă preferați.

Forma de copt se unge bine, pe interior, cu unt și se tapetează cu zahăr tos.

Feliile de cozonac se taie în sferturi. Fiecare bucată se înmoaie în compoziția pe bază de lapte și souă și se așează în forma de copt. La final, se adaugă restul de lichid și se lasă la „odihnit” timp de zece minute. Vasul se acoperă apoi cu hârtie de copt și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 15 minute.

După cele 15 minute, se îndepărtează hârtia de copt și se coace, la aceeași temperatură, încă 20, chiar 25 de minute, potrivit rețetei ce a fost postată pe canalul de YouTube „Ana Gătește”.

Te-ar putea interesa și: Povestea tradiţiei de a mânca piftie de porc sau cozonac de Crăciun. Totul despre mesele îmbelşugate ale românilor