Chiar dacă Crăciunul a trecut, nu este necesar să aruncați mâncarea care v-a rămas. Cozonacul este desertul tradițional românesc care nu lipsește de pe masa românilor de sărbători. Din păcate, după câteva zile de la preparare, cozonacul se usucă și întărește. Nu-l mai aruncați, pentru că îl puteți transforma în deserturi delicioase! Astăzi vă arătăm cum puteți reutiliza cozonacul rămas de la masa de Crăciun.
După ce au trecut sărbătorile, multe gospodine preferă să arunce cozonacii uscați. Dacă aveați în plan să faceți acest lucru, luați în calcul și faptul că puteți realiza din aceștia cele mai bune deserturi. Cozonacii uscați îi puteți încorpora și în alte deserturi. De asemenea, dacă cozonacul rămas de la Crăciun e sub formă de felii, îl puteți unge cu puțin unt și băgat apoi la toaster, pentru 2-3 minute. Îl puteți consuma alături de un pahar cald de lapte.
Dacă v-a rămas cozonac întreg, acesta poate fi baza pentru alte deserturi delicioase și gustoase. Înainte de a-l folosi, trebuie să vă asigurați că nu a prins miros urât și că nu are urme de mucegai. În continuare vă arătăm 2 rețete pe care le puteți face din cozonacul uscat și întărit!
Citește și: Rețeta de cozonac moldovenesc de peste 150 de ani. Secretul moldovencelor pentru a fi atât de pufos
Tortul de cozonac este una dintre cele mai bune variante pentru a reutiliza cozonacul rămas de la Crăciun. Feliile de cozonac pot fi folosite ca blat sau puteți să îl mărunțiți, pentru ca tortul să aibă o textură mai cremoasă.
Prima dată se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte. Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.
Separat, sepune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se adăugă apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Apoi se dă la rece.
Smântana lichidă se bate până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, ciocolata și ultimul strat de frișcă. Se învelește tot în frișcă și se ornează cu fructe confiate sau nuci, după preferințe.
Într-un castron se amestecă ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată și încorporată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec și se lasă deoparte. Apoi se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C, pentru 30 de minute.
Separat, ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așază deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se amestecă până când ciocolata se topește total. Se adaugă și cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată. Se servește caldă!
Citește și: Cât timp este bun cozonacul după coacere. Aşa te asiguri că îl mănânci proaspăt