Pentru această prăjitură cu cireșe și cremă de mascarpone se pot folosi orice fructe atât proaspete, cât și congelate. Crema de mascarpone poate fi înlocuită cu cremă de brânză fină sau cu cremă de vanilie. Prăjitura cu cireșe și cremă de mascarpone este ușor de preparat, nu e nevoie de multă îndemânare.
Din ingrediente comune, prăjitura este formată din două straturi, blatul cu cireșe, care se coace și crema de mascarpone, care se prepară ”la rece”. Ca topping se pot folosi ingrediente ca: ciocolată amăruie rasă, migdale, alune, nuci coapte mărunțite sau cireșe confiate. Pentru cantitățile de mai jos, este nevoie de o tavă cu fundul detașabil cu diametrul de 28 centimetri.
Ingrediente pentru blat prăjitură
Ingrediente pentru cremă
Ingrediente pentru topping
Pasul 1: Blatul pentru prăjitură
– ouăle se spală și se separă gălbenușurile de albuș
– cu ajutorul unui mixer, se bat gălbenușurile cu ulei, până se formează o cremă fină de culoare galben deschis
– separat, se mixează albușurile de ou, cu un praf de sare, peste care se adaugă zahărul. Se continuă mixarea, 10- 15 minute până se obține o bezea lucioasă
– peste bezea se adaugă mixul de gălbenușuri. Compoziția se amestecă ușor cu o spatulă de silicon, de jos în sus
– într-un castron se cerne făina peste care se adaugă praful de copt
– făina cu praful de copt se încorporează în amestecul de ouă
– compoziția de aluat obținută se împarte în două: o parte rămâne galbenă, cealaltă se amestecă cu cacao
– cireșele se spală și se curăță de sâmburi, apoi se usucă cu un prosop de hârtie.
– într-un vas se pun cireșele amestecate cu o lingură de făină
– se încălzește cuptorul la 180 grade
– tava pentru copt se tapetează cu hârtie de copt, peste care se toarnă blatul de cacao, urmat de stratul de cireșe și stratul de compoziție galbenă
– se dă prăjitura la cuptor pentru 25 de minute
– se verifică cu o scobitoare dacă blatul este copt
Pasul 2: Crema de mascarpone
– brânza mascarpone se mixează cu zahărul pudră, peste care se adaugă smântâna pentru frișcă și extractul de vanilie
– se omogenizează bine toată compoziția și se dă la frigider până se răcește blatul de prăjitură
Pasul 3: Finisaj prăjitură
– după ce blatul a fost scos din cuptor și s-a răcit, cu o spatulă de silicon se întinde crema de mascarpone și frișcă
– deasupra, se rade ciocolată și se porționează
Delicios!
Poftă bună!