Prăjitura Budapesta sau ‘Televizor’. Ce ingredient nu trebuie să lipsească din desertul copilăriei

de: Ana Chivu
15 02. 2022

Deserturile copilăriei sunt cele mai dorite și iubite de oaspeții tăi. Cu siguranță nu îi vei dezamăgi dacă vei scoate cartea de bucate a bunicii atunci când te gândești la deserturi. Prăjitura Budapesta mai este cunoscută de români și ca prăjitura Televizor. Ea arată delicios și se face destul de simplu. Cu toate astea, trebuie să știi că ai nevoie de puțină răbdare și de câteva ingrediente speciale de calitate. Cum se prepară?

Rețetă pentru prăjitura Budapesta sau ‘Televizor’

Invitații pot să fie o povară uneori, mai cu seamă că majoritatea gazdelor se gândesc îndelung cum să îi mulțumească pe toți. Toată lumea știe că orice masă de prânz sau cină este amintită după bunătățile de la ultimul fel. Desertul dă notă unei seri întregi, motiv pentru care este preparat cu multă grijă de cei care urmează să aibă invitați.

Una din prăjiturile copilăriei este cea cunoscută și sub numele de ‘Televizor’. Aceasta se numește astfel pentru că are mai multe rânduri, iar baza și ultima foaie sunt de culori închise. De asemenea, multe gospodine preferă să pună în compoziție gem de prune care se regăsește în casele românilor. Este indicat să nu lipsească.

Ingrediente

  • 2 Blaturi de cacao:

5 ouă
120 g margarină Unirea Original
120 g zahăr
250 g făină
150 ml lapte
50 g cacao neagră
1 fiolă esenţă de rom
1 pliculeţ praf de copt
1 Blat de pandişpan:

4 ouă
8 linguri cu făină
8 linguri cu zahăr
1 plic praf de copt
coaja rasă de la o lămâie
colorat alimentar galben

  • Crema:

250 ml lapte
200 g zahăr
3 linguri cu amidon cu vârf
250 g margarina Unirea pentru creme
1 fiolă esentă de vanilie
zeama de o lămâie

Mod de preparare

Separă ouăle, bate albușurile cu zahăr și gălbenușurile cu margarină, cacao, esență de rom, lapte, făină cernută și praf de copt. Amestecă bine până ce se omogenizează și împarte mai apoi compoziția în două. Coace fiecare blat aproximativ 20-25 de minute la 180 de grade Celsius, iar mai apoi lasă tăvile la răcit.

Pregătește blatul de pandișpan așa cum ai face-o în mod normal și coace blatul, iar mai apoi lasă-l și pe el la răcit. Pentru cremă trebuie să pui lapte la foc minim cu zahăr. Adaugă amidon în apă rece, iar când laptele începe să fiarbă adaugă puțin câte puțin.

Încorporează margarina, esența de vanilie și zeama de lămâie și dă conținutul la congelator. Pune mai întâi o bază cu cacao, blatul de pandișpan deschis, unge cu gem de prune, ulterior repetă pașii. Trebuie ca la final să ai ultimul blat de cacao. Lasă la rece până a doua zi, ulterior servește cu puțin zahăr pudră pe deasupra.