Poziția Rusie după întâlnirea Iohannis-Trump. Se pregătește „un set de măsuri”

Poziția Rusie după întâlnirea Iohannis-Trump. Se pregătește „un set de măsuri”
Poziția Rusie după întâlnirea Iohannis-Trump

Întâlnirea Iohannis-Trump din data de 20 august a venit ”la pachet” cu multe discuții. Care este poziția Rusiei după întrunirea celor doi lideri. Se anunță ”un set de măsuri”.

Poziția Rusie după întâlnirea Iohannis-Trump

Întâlnirea președintelui României, Klaus Iohannis, cu președintele SUA, Donald Trump, din 20 august, la Casa Albă, a adunat multe discuții. Situația în direcția strategică vestică continuă să se deterioreze, în special din cauza întăririi prezenței NATO, îndeosebi în Polonia și România, drept pentru care Moscova este ”împinsă” să implementeze un set de măsuri, potrivit declarațiilor făcute miercuri, în deschiderea reuniunii Colegiului Ministerului Apărării de la Moscova, de ministrul apărării rus Serghei Șoigu.

Poziția Rusie după întâlnirea Iohannis-Trump. Se pregătește „un set de măsuri”
Iohannis și Trump, 20 august

„Situaţia se caracterizează printr-o întărire a prezenţei militare a NATO în Europa de Est, prin desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă american în Polonia şi România, prin extinderea cooperării militare a Alianţei cu Finlanda şi Suedia”, a spus Șoigu.

Ce pregătește Rusia?

Din anul 2016, pe teritoriul României funcționează o bază militară americană, unde a fost instalat sistemul Aegis Ashore, cu lansatoare Mk-41 și rachete interceptoare SM-3. Pentagonul declară că acestea sunt făurite pentru a intercepta rachete balistice, dar Moscova a acuzat în multiple rânduri Washingtonul că prin intermediul lor pot fi lansate rachete de croazieră Tomahawk, lucru care ar încălca Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).

Washingtonul a negat, dar, pe 2 august, tratatul a încetat să existe, dat fiind că SUA și Rusia s-au retras din pact. În prezent, SUA și România intenționează să își consolideze pozițiile defensive pe flancul estic al NATO, îndeosebi în Marea Neagră, după cum este menționat într-o declarație comună a președinților celor două state, în urma întâlnirii lor la Washington.

Având în vedere ciscumstanțele date, rușii își vor desfășura 20 de măsuri organizatorice pentru perfecționarea pregătirii personalului militar. Este vorba de 20 de exerciții la care vor lua parte forțele de apărare aeriană, cele logistice și unitățile de coastă în Districtul militar de Vest.