Poziția oficială a MAE. Ce se întâmplă cu cei 3.500 de români blocați la granița dintre Austria și Ungaria
Granița dintre Austria și Ungaria e blocată de mașini în care se află peste 3.500 de români. Aceștia sunt obligați să staționeze, după decizia luată de guvernul maghiar de a interzice tranzitarea teritoriului țării, pe fondul epidemiei de Covid-19. Singurele care au permisiunea de a intra în Ungaria sunt camioanele de marfă.
Promisiunile ministrului maghiar al Externelor
Cozile de mașini se întind pe zeci de kilometri, dar în aceeași situație se află și cetățeni din alte țări. Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a transmis printr-un comunicat de presă că lucrează cu omologul său maghiar pentru rezolvarea situației.
De altfel, cei doi oficiali au avut o discuție telefonică, în care Aurescu a precizat că situația acelor familii e una extrem de delicată, pentru că implică și copii, și bătrâni. La rândul său, ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, a dat asigurări că va sprijini aceste persoane să tranziteze Ungaria, dar că va fi pentru o singură dată. Aurescu a precizat că decizia autorităților maghiare a venit prea din scurt, iar oamenii nu au avut timp să reacționeze.
Potrivit comunicatului emis de Ministerul Român al Afacerilor Externe, „discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar„.
Cei doi miniștri au convenit să țină legătura până la rezolvarea situației.
Discuții pe toate liniile pentru facilitarea accesului românilor în România
Aurescu a avut o discuție pe același subiect și cu ministrul austriac al Afacerilor Externe, Alexander Schallenberg. Tot astăzi, 17 martie, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zakonyi, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus.
Partea română a adus în discuție și liniile directoare adoptate de Colmisia Europeană pentru tranzitarea mărfurilor în interiorul UE și, de asemenea, pentru facilitarea accesului cetățenilor europeni în țările de reședință.
MAE a mai precizat că demersuri similare au fost făcute de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.