Povestea româncei care a provocat prima ploaie artificială din lume. Cine a fost Ștefania Mărăcineanu
Povestea româncei ce a provocat prima ploaie artificială din lume. Iată cine a fost Ștefania Mărăcineanu, românca care lucra la doctorat în laboratorul lui Marie Curie, la Paris, cercetând radioactivitatea. Despre Ștefania Mărăcineanu se spune că ar fi fost adevărata descoperitoare a radioactivității artificiale, în locul lui Irene și Frédéric Joliot Curie, care au obținut Premiul Nobel pentru Chimie pentru descoperire.
Cine a fost Ștefania Mărăcineanu
Ștefania Mărăcineanu ar fi, de fapt, adevărata descoperitoare a radioactivității artificiale în locul lui Irene și Frédéric Joliot Curie care au luat Premiul Nobel pentru Chimie pentru această descoperire, în anul 1935.
La începutul secolului XX, în vreme ce erau puține femei în lumea științei, o româncă lucra la doctorat în laboratorul lui Marie Curie, de la Paris. Ea cerceta radioactivitatea.
Pe când își pregătea teza de doctorat, ea le semnalase încă din din 1924, celor doi cercetători descoperirea sa după serii întregi de experimente. Aceasta observase plumbul din containerele folosite radia și după îndepărtarea poloniului radioactiv. A studiat același lucru pe zinc și cupru, prin radiere cu raze alfa obținute de la poloniu radioactiv.
Ea a obținut doctoratul în doar doi ani și a fost prima fiziciană româncă importantă. După încheierea doctoratului, ea a revenit la Facultatea de Științe a Universităţii Bucureşti, înființând Catedra de Radioactivitate.
A descoperit procedeul de declanșare artificială a ploii
În România, ea s-a ocupat de fenomenele meteorologice și a descoperit procedeul de declanșare artificială a ploii, realizând un astfel de fenomen pentru prima dată în lume la București, în anul 1931.
Ștefania Mărăcineanu s-a născut la București, la data de 18 iunie 1882. A absolvit facultatea în anul 1910, cu diplomă în fizică și chimie. A fost profesoară la Școala Centrală de Fete din Capitală, iar după Primul Război Mondial, cu sprijinul financiar al Ministerului Ştiinţelor din România, aceasta şi-a început studiile pentru doctoratul în fizică şi a plecat în Franţa pentru a lucra în laboratorul lui Marie Curie.
În anul 1935, Ștefania Mărăcineanu ar fi fost victima unei nedreptăți, acordându-li-se Premiul Nobel pentru Chimie soţilor Irene si Frederic Jolliot Curie pentru descoperirea radioactivității artificiale, deși savanta româncă a fost cea care a adus primele descoperiri în acest domeniu.
Ștefania Mărăcineanu și-a exprimat apoi conternarea pentru faptul că Irene Joliot-Curie utilizase o mare parte din observațiile sale de lucru în ce privește radioactivitatea artificială, fără a menționa asta. Ea a susținut public că a descoperit radioactivitatea artificială în vremea anilor săi de cercetare din Paris.
În ce privește activitatea sa, Ștefania Mărăcineanu a fos și membru corespondent al Academiei de Științe din România începând cu 21 decembrie 1937.
Ștefania Mărăcineanu s-a îmbolnăvit de cancer, cauzat de iradieri. Aceasta a murit la data de 15 august 1944, la vârsta de 62 de ani.