Povestea primei femei care a vrut să fie astronaut: de ce nu și-a împlinit niciodată visul

Sursa foto: Associated Press

Jerrie Cobb a fost prima femeie care a candidat pentru a fi astronaut. Ea a murit la vârsta de 88 de ani, iar povestea ei e subiectul unui documentar Netflix.

Prima femeie care a candidat pentru a fi astronaut a murit la vârsta de 88 de ani. Ea s-a luptat toată viața pentru egalitate de șanse în spațiu și a depus eforturi pentru a obține acceptarea femeilor la bordul stațiilor spațiale.

În 1961, Cobb a devenit prima femeie care a trecut testul astronauților. În total, 13 femei au trecut testele fizice grele și au devenit cunoscute sub numele de echipa Mercury 13. Dar NASA avea deja o echipă formată din astronauți, toți bărbați.

Nicio femeie din echipa Mercury 13 nu a ajuns, așadar, în spațiu.

„Căutăm doar să ne facem loc în viitorul spațiului națiunii noastre fără discriminare”, spunea la acea vreme Jerrie Cobb.

Cum s-a comportat NASA cu femeia care a vrut să fie astronaut

În loc să o accepte ca astronaut, NASA a numit-o consultant pe tema programului spațial. A fost, însă, concediată la o săptămână, după ce i-a criticat pe șefii săi pentru că, în realitate, nu era consultată deloc.

În autobiografia publicată în 1997 spunea: „Țara mea, cultura mea, nu sunt pregătite pentru a permite unei femei să ajungă în spațiu.”

Jerrie Cobb a lucrat, vreme de câteva decenii, ca pilot în jungla amazoniană, acolo unde participa la operațiuni cu scop umanitar.

„Ar fi trebuit să fie lăsată să zboare în spațiu, dar totuși și-a trăit viața cu grație și cu responsabilitate”, spune Ellen Stofan, fost om de știință la NASA.

Prima țară care a trimis o femeie în spațiu a fost Rusia. Se întâmplă în 1963, când Valentina Tereshkova a ajuns pe o navă spațială. Americanii s-au mișcat mai greu: NASA a trimis o femeie în spațiu, pe Sally Ride, abia 20 de ani mai târziu, adică în 1983. Jerrie Cobb și alți membri supraviețuitori ai echipei Mercury 13 au participat, în 1995, la lansarea stației spațiale conduse de Eileen Collins, prima femeie comandant-pilot din istoria NASA.

„Mi-aș da viața mea pentru a zbura în spațiu, chiar aș face acest lucru”, spunea Jerrie Cobb într-un interviu din 1998, la vârsta de 67 de ani. Nu s-a întâmplat, însă, niciodată. Povestea lui Jerrie Cobb este subiectul central al unui documentar realizat de Netflix și intitulat “They Promised Her the Moon”.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI