De ce poartă astronauții costume albe în spațiu și portocalii când revin pe Terra

De ce poartă astronauții costume albe în spațiu și portocalii când revin pe Terra
FOTO Alexander Gerst / Flickr

În majoritatea expedițiilor, astronauții poartă costume de culoare albă. Așa sunt prezentați în filme și așa îi vezi și atunci când NASA transmite diverse informații de pe Stația Spațială Internațională. Dar te-ai întrebat vreodată de ce toate uniformele sunt albe?

Toate costumele astronauților, indiferent de naționalitatea lor, sunt de culoare albă. Pe ici pe colo sunt trecute doar diverse însemne: fie cu țara din care provin, fie cu Agenția pentru care lucrează.

NASA, de exemplu, nu a avut dintotdeauna costume albe, ci unele argintii. Dar și acestea erau folosite doar în afara misiunilor, atunci când doar se antrenau și nu ieșeau în spațiu.

De ce poartă toți astronauții sunt îmbrăcați în alb

Albul trebuie să fie elementul cheie în spațiu. Uniformele pe care le folosesc astronauții trebuie să fie foarte reflectorizante. Iar albul este cea mai potrivită culoare pentru acest lucru.

Albul reflectă cel mai bine radiațiile din spațiu. Specialiștii susțin că, pe Pământ, suntem protejați de 77% din radiațiile emise de soare, pentru că distanța dintre Soare și Pământ e foarte mare. În spațiu, însă, astronauții sunt mai expuși și pot fi afectați de căldura soarelui.

E aceeași explicație pentru momentele în care stai la plajă, la soare, și nu găsești umbră. Pui ceva alb pe tine pentru a te proteja de razele soarelui. Albul absoarbe cu 35% mai puțină căldură decât alte culori.

Ai observat probabil și că uniformele astronauților sunt portocalii, atunci când revin din expediții. Nici această culoare nu a fost aleasă la întâmplare. Portocaliul este foarte vizibil pe albastru, spre exemplu pe mare, și austronauții poartă acestă culoare pentru ca, în cazul unei aterizări eșuate, să fie mai ușor de observat de echipele de salvatori.

NASA și alte agenții spațiale au dezvoltat, între timp, sisteme mai complexe și bazate pe noile tehnologii pentru localizarea austronauților. Dar, chiar și așa, garderoba lor nu s-a schimbat foarte mult pentru că, în cazul lor, culorile alese sunt extrem de importante.