20 feb. 2024 | 16:33

Povestea neobișnuită a cuvântului salariu. De unde provine

Diverse
Povestea neobișnuită a cuvântului salariu. De unde provine
Puțini oameni o știu

Originea cuvântului „salariu” are o poveste fascinantă care merită să fie dezvăluită. Termenul, atât de familiar în zilele noastre, își are rădăcinile în vremuri străvechi și ne dezvăluie o parte din istoria romanilor. Cu siguranță nu știai povestea neobișnuită a cuvântului salariu.

Povestea neobișnuită a cuvântului salariu

Salariu este suma de bani pe care o primește un angajat pentru munca sa. Dar de unde provine acest termen? Ei bine, este derivat din latinescul „salarium”, care în perioada romană se referea la cota de sare pe care o primeau soldații ca parte a plății lor. 

Vezi și: Câți bani a primit o studentă pentru un loc de muncă la un supermarket: „E bătaie de joc în ziua de azi”

Sarea, denumită pe bună dreptate „aur alb” de către romani, avea o valoare deosebită și era folosită în principal pentru conservarea cărnii.

Inițial, soldații și ofițerii primeau literalmente o plată în sare, dar în timp, această practică a evoluat, iar suma de bani destinată achiziționării de sare a păstrat denumirea inițială. 

Acest concept a fost preluat de francezi, care au transformat „salarium” în „salaire”, iar în anul 1200 termenul a devenit cunoscut în limba franceză.

Astfel, cuvântul „salariu” s-a născut dintr-o practică antică și a devenit unul dintre cele mai obișnuite termeni din limbajul nostru cotidian.

Curiozități despre salariu

Iată câteva curiozități despre salariu care ne oferă o perspectivă interesantă asupra evoluției acestei noțiuni în timp și în diferite regiuni:

Vezi și: Ce salarii au vânzătorii de la Luca și Petru în 2024. Cine câștigă mai bine

  • În anul 2015, cel mai mare salariu din România era de 147.000 de euro pe lună, deținut de un angajat în domeniul imobiliar.
  • În unele județe din România, femeile au primit salarii aproape egale cu cele ale bărbaților în 2016, cu mențiunea că diferențele nu erau semnificative. Printre aceste județe se numără Bistrița-Năsăud, Sălaj, Călărași, Harghita, Neamț, Ialomița, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoșani și Vaslui.
  • În județul Vaslui, cu cea mai mare rată a șomajului, femeile câștigă în medie cu 8% mai mult decât bărbații.
  • În 2018, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a avut cel mai mare salariu lunar dintre toți primarii din România, în valoare de 21.375 de lei.

Salariul a devenit nu doar un simbol al muncii și remunerației, ci și un indicator al inegalității și al dinamicii sociale. Într-o lume în continuă schimbare, conceptul de salariu a evoluat într-un mod complex, reflectând tendințele economice, sociale și politice.

În prezent, conceptul de salariu este complex și variat. De la salariile minime legale stabilite de guverne și convenții colective până la salariile fabuloase ale directorilor executivi ai marilor corporații, există o gamă largă de niveluri și structuri salariale. 

În plus, inegalitatea salarială și lipsa egalității de gen rămân provocări importante, în timp ce programele de salarizare echitabilă și de egalitate de gen ar trebui să fie prioritare.

Vezi și: Primarul din Europa care își donează 3 sferturi din salariu. Merge și cu transportul în comun într-un oraș superb

Pe lângă aspectele economice, salariul este și un factor important în determinarea nivelului de trai al oamenilor și în influențarea alegerilor și comportamentului lor. 

De exemplu, salariul poate afecta accesul la servicii de sănătate, educație și locuință, iar nivelul său poate determina calitatea vieții și oportunitățile disponibile pentru oameni.

Evoluția și discuțiile despre salariu continuă să fie importante în lupta pentru dreptate și egalitate în lumea muncii și dincolo de ea.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Cel mai de temut virus, în România. A fost semnalat primul caz
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Decizia care-l distruge pe Călin Georgescu. Anunțul oficial al Poliției a venit azi, 8 ianuarie
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
PENSIILE din ianuarie ÎNTÂRZIE și MAI MULT! ANUNȚUL Poștei Române
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro