20 feb. 2024 | 16:33

Povestea neobișnuită a cuvântului salariu. De unde provine

Diverse
Povestea neobișnuită a cuvântului salariu. De unde provine
Puțini oameni o știu

Originea cuvântului „salariu” are o poveste fascinantă care merită să fie dezvăluită. Termenul, atât de familiar în zilele noastre, își are rădăcinile în vremuri străvechi și ne dezvăluie o parte din istoria romanilor. Cu siguranță nu știai povestea neobișnuită a cuvântului salariu.

Povestea neobișnuită a cuvântului salariu

Salariu este suma de bani pe care o primește un angajat pentru munca sa. Dar de unde provine acest termen? Ei bine, este derivat din latinescul „salarium”, care în perioada romană se referea la cota de sare pe care o primeau soldații ca parte a plății lor. 

Vezi și: Câți bani a primit o studentă pentru un loc de muncă la un supermarket: „E bătaie de joc în ziua de azi”

Sarea, denumită pe bună dreptate „aur alb” de către romani, avea o valoare deosebită și era folosită în principal pentru conservarea cărnii.

Inițial, soldații și ofițerii primeau literalmente o plată în sare, dar în timp, această practică a evoluat, iar suma de bani destinată achiziționării de sare a păstrat denumirea inițială. 

Acest concept a fost preluat de francezi, care au transformat „salarium” în „salaire”, iar în anul 1200 termenul a devenit cunoscut în limba franceză.

Astfel, cuvântul „salariu” s-a născut dintr-o practică antică și a devenit unul dintre cele mai obișnuite termeni din limbajul nostru cotidian.

Curiozități despre salariu

Iată câteva curiozități despre salariu care ne oferă o perspectivă interesantă asupra evoluției acestei noțiuni în timp și în diferite regiuni:

Vezi și: Ce salarii au vânzătorii de la Luca și Petru în 2024. Cine câștigă mai bine

  • În anul 2015, cel mai mare salariu din România era de 147.000 de euro pe lună, deținut de un angajat în domeniul imobiliar.
  • În unele județe din România, femeile au primit salarii aproape egale cu cele ale bărbaților în 2016, cu mențiunea că diferențele nu erau semnificative. Printre aceste județe se numără Bistrița-Năsăud, Sălaj, Călărași, Harghita, Neamț, Ialomița, Vrancea, Satu Mare, Suceava, Botoșani și Vaslui.
  • În județul Vaslui, cu cea mai mare rată a șomajului, femeile câștigă în medie cu 8% mai mult decât bărbații.
  • În 2018, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a avut cel mai mare salariu lunar dintre toți primarii din România, în valoare de 21.375 de lei.

Salariul a devenit nu doar un simbol al muncii și remunerației, ci și un indicator al inegalității și al dinamicii sociale. Într-o lume în continuă schimbare, conceptul de salariu a evoluat într-un mod complex, reflectând tendințele economice, sociale și politice.

În prezent, conceptul de salariu este complex și variat. De la salariile minime legale stabilite de guverne și convenții colective până la salariile fabuloase ale directorilor executivi ai marilor corporații, există o gamă largă de niveluri și structuri salariale. 

În plus, inegalitatea salarială și lipsa egalității de gen rămân provocări importante, în timp ce programele de salarizare echitabilă și de egalitate de gen ar trebui să fie prioritare.

Vezi și: Primarul din Europa care își donează 3 sferturi din salariu. Merge și cu transportul în comun într-un oraș superb

Pe lângă aspectele economice, salariul este și un factor important în determinarea nivelului de trai al oamenilor și în influențarea alegerilor și comportamentului lor. 

De exemplu, salariul poate afecta accesul la servicii de sănătate, educație și locuință, iar nivelul său poate determina calitatea vieții și oportunitățile disponibile pentru oameni.

Evoluția și discuțiile despre salariu continuă să fie importante în lupta pentru dreptate și egalitate în lumea muncii și dincolo de ea.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Ce s-a ales de Dan Bordeianu, fostul iubit al Adelei Popescu. Din ce face bani și cu ce se ocupă acum actorul celebru din telenovele
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Un aeroport care a reușit o performanță unică. Nicăieri nu s-a mai întâmplat asta
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. Decizia luată chiar azi, 11 mai. O nouă eră
Capital.ro
Începe distribuirea deciziilor de pensionare după recalculare. Marius Budăi, anunțul momentului pentru pensionarii români
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ANUNȚ despre FLORIN PIERSIC! APROPIAȚII actorului au dat VESTEA
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro