Povestea incredibilă a unui ieșean, fiind unul dintre șomerii care își găsesc cu greu un loc de muncă: „Chiar și cu diploma asta, mă angajează cineva?”

Povestea incredibilă a unui ieșean, fiind unul dintre șomerii care își găsesc cu greu un loc de muncă: „Chiar și cu diploma asta, mă angajează cineva?”
Povestea incredibilă a unui ieșean, fiind unul dintre șomerii care își găsesc cu greu un loc de muncă

Ioan Iurea are 62 de ani și este unul dintre ieșenii care fac parte din categorie șomerilor care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă. Bărbatul spune că nu mai muncește de 20 de ani. Acum, din cauza vârstei, nu îl mai angajează nimeni.

Șomerii care nu își pot găsi loc de muncă

Ioan Iurea locuiește în satul Perieni, comuna Probota, județul Iași. Acesta a finalizat cursurile organizate de AJOFM pentru șomerii din mediul rural care vor să devină specialiști în creșterea animalelor și cultura plantelor, obținând diploma. Cu toate acestea, îi este greu să-și găsească un loc de muncă din cauza vârstei.

„Chiar și cu diploma asta, mă angajează cineva? Nu mă mai angajează nimeni. Ce mai pot face eu la vârsta mea, la 62 de ani? Unde să mă duc? Am 28 de ani cu tot cu spor de vechime. Dacă o să ne scoată la 70 de ani la pensie, nu cred că o să mai prind vreo pensie. Am muncit și eu cât am mai putut. După aceea m-am rablagit, m-am îmbolnăvit de hernie de disc, tensiune, diabet”, spune Ioan Iurea, în vârstă de 62 de ani.

Bărbatul spune că nu a mai muncit cu contract de muncă din anul 2000. Fiind aproape de pensionare, nu îl mai caută nimeni. Ar mai fi varianta unui loc de muncă în oraș, în Iași, însă trebuie să plătească mult pentru navetă.

Preferă să rămână în România decât să plece în străinătate

Ieșeanul a spus că nu poate pleca prea mult timp de acasă pentru că are animale în gospodărie de care trebuie să aibă grijă. Copiii lui sunt plecați în străinătate, însă nu a vrut să plece să muncească în afară. Are o fată fată care este plecată de 16 ani în Spania și un băiat care este plecat de 7 ani în Franța. Cei doi îl mai ajută cu banii.

Un alt cursant care e dat examenul organizat de AJOFM este Neculai Ungureanu. Acesta spune că își caută loc de muncă de ceva timp. Speră ca această diplomă să-i ofere un avantaj și să-și găsească un job la o fermă.

„Îmi caut un loc de muncă și de asta am vrut să am și diplomă. Am mai lucrat cu ziua, în construcții. Mergeam o săptămână, două, veneam acasă. Iar mă duceam la muncă. Nu aveau tot timpul treabă și mă luau la treabă. Dacă mi se oferă un salariu bun, la o fermă, mă angajez. La noi, la țară, stăm prost cu banii, și e mai greu cu naveta”, spune Neculai Ungureanu, în vârstă de 51 de ani.

Sursă foto: BZI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI