O piatră rară, prețioasă, pe care comuniștii și-ar fi dorit-o și la noi în țară. În urma unui acord secret, dorința lor a devenit realitate, într-o oarecare măsură. Unul dintre „marii dezertori” ai vremii a dezvăluit povestea fabricii de diamante a lui Nicolae Ceaușescu. Specialiștii au explicat de ce nu există zăcăminte în România.
Diamantele au fost, sunt și, cel mai probabil, vor fi și în viitorul îndepărtat, simboluri ale puterii, luxului, opulenței. Sunt, fără doar și poate, elementele vedetă ale oricărei colecții de bijuterii, fie că vorbim despre cele ce aparin marilor staruri de la Hollywood sau Caselor Regale.
În aceste condiții, nu este surprinzător că regimul comunist și-a dorit ca zăcăminte de diamante să existe și la noi în țară.
„În anii ’70 s-au observat similitudini între așa-numita Platformă Moldovenească, aflată la adâncimi de minim 900 de metri în România, și Scutul Siberian. Cu toate acestea, formațiunile din Platforma Moldovenească sunt similare cu cele din Ucraina, inclusiv formațiunea Krivoi Rog, care conține șisturi cristaline și granit.
Paralelismul cu Platforma Siberiană este forțat, deoarece și acolo se găsesc aceleași formațiuni de Krivoi Rog. O formare diamantiferă trebuie să conțină kimberlit, o rocă mamă. Pentru o exploatare eficientă, această rocă trebuie să fie aproape de suprafață.”
În ciuda eforturilor uriașe depuse înainte de 1989 pentru a le descoperi, realitatea este că ele nu există la noi în țară.
Platforma Moldovenească nu conține kimberlit, rocile în care se găsesc „diamantele”. Cu toate acestea, termenul de diamant a stârnit interesul înainte de ’89, ceea ce a dus la campanii de căutare în sedimentele râului Prut. Aceste căutări nu au avut succes, deoarece premisa era pur teoretică și era promovată de persoane fără cunoștințe detaliate în geologia platformei.
Este imposibil să găsim diamante la adâncimi precum cele de peste 900 de metri, așa cum am interceptat noi în foraje. Totuși, această teorie a fost amplificată în spațiul public din motive politice ale statului român anterior anului 1989.
Teoria a fost clasată ultrasecret la nivelul conducerii Institutului pentru Metale Rare, care era, la vremea respectivă, o întreprindere a Securității populată cu semidoctism. Acolo făceau geologie pe resurse critice, cum ar fi uraniu și toriu”, a explicat Ștefan Marincea, cercetător științific superior gradul I și fost director al Institutul Geologic al României, specializat în mineralogie, cristalografie și geochimie, potrivit Factual.
Te-ar putea interesa și: Fostul cartier din București care va reapărea cu ajutorul AI. Ceaușescu l-a demolat
În condițiile în care săpăturile nu au avut rezultatele dorite de regim, Nicolae Ceaușescu a recurs la o altă variantă pentru a pune România pe harta acestor pietre prețioase.
Ion Mihai Pacepa, fost șef al spionajului din România devenit apoi unul dintre marii dezertori ai regimului comunist, a dezvăluit existența fabricii de diamante a lui Nicolae Ceaușescu.
Potrivit acestuia, cuplul Ceaușescu dezvoltase o adevărată pasiune pentru aceste pietre. Dictatorul a decis apoi să pună bazele unei legături cu omologul său din din Republica Centrafricană, Jean Bedel Bokassa, pentru a obține concesiuni miniere de diamante.
În 1975, Nicolae Ceaușescu a cerut obținerea tehnologiei pentru producerea de diamante sintetice. Primele mostre au fost create și prezentate doi ani mai târziu.
Fabrica de diamante ar fi fost construită în secret, startul producției s-ar fi dat în 1978. La cererea disctatorului, diamantele sintetice create în România ar fi fost vândure pe piața occidentală.
Te-ar putea interesa și: Vrei să dormi în vila lui Nicolae Ceaușescu de la Govora? Câți bani te costă pe noapte