Povestea de viață fascinantă a ultimului fotograf din Iași ce imortalizează persoanele moarte. În trecut, era punctul de atracție din centrul orașului

Povestea de viață fascinantă a ultimului fotograf din Iași ce imortalizează persoanele moarte. În trecut, era punctul de atracție din centrul orașului
Povestea de viață fascinantă a ultimului fotograf din Iași ce imortalizează persoanele moarte

Un fotograf din Iași este singurul care încă mai face fotografie funerară cu garanție de 100 de ani. Pe lângă acest lucru, George Nastasiu mai oferă și servicii complete de foto și video pentru nunți, botezuri și alte evenimente speciale.

Afacere de familie veche de 40 de ani

Studioul foto al bărbatului se poate găsi pe esplanada fostei Hale Centrale din Iași. Acesta este deschis de peste 40 de ani, fiind o afacere de familie. George Nastastiu, patronul studioului, spune că a învățat meserie de la tatăl său.

A obținut diploma de fotograf fotoceramist, după ce a urmat cursurile școlii de arte și meserii din Iași. În studioul său, bărbatul produce tot ce ține de fotografii, de la plăci funerare până la magneți.

„Noi nu comercializăm nimic, facem totul de la zero. Aici confecționăm plăci funerare din porțelan. Suntem singurii din Iași care facem asta, iar în Moldova mai sunt, cred, că încă vreo doi fotoceramiști care fac asta. Este un procedeu greu și foarte toxic”, a spus George Nastasiu.

Totodată, în studioul lui George se mai printează albume foto pentru diferite evenimente. Această meserie este o pasiune pentru el, iar George încă mai apreciază fotografia pe film. Bărbatul încă vinde filme foto pentru pasionați și le developează în studioul său, cu toate că nu obține mare profit, însă spune că face asta din pasiune.

Materialele de care are nevoie nu se găsesc în România

Pentru a face fotografie funerară, George Nastasiu este nevoit să achiziționeze materialele necesare din afara țării, cu toate că și-ar dori să poată cumpăra produse fabricate la noi în țară. Porțelanul de care are nevoie este adus din Cehia sau Italia, iar produsele chimice necesare pentru acest proces din alte țări.

„Eu mă ocup personal de acest proces care vizează fotografia funerară pentru că este unul foarte toxic și nu aș vrea să expun pe altcineva acelor chimicale”, a declarat fotoceramistul.

Studioul lui George oferă servicii complete, inclusiv servicii video și foto pentru nunți sau botezuri. De asemenea, bărbatul face și reconstrucție foto. Un asemenea procedeu readuce la viață fotografii vechi peste care timpul și-a pus amprenta.

„Clienții vin la noi în studio cu fotografii vechi, chiar foarte vechi uneori, iar noi le aducem la standardele vremii noastre. Nu a existat până acum o fotografie pe care să nu o putem face nouă”, a declarat George Nastasiu.

Pentru ca afacerea lui să reziste pe piață, George a investit circa 350.000 de euro în echipamente pentru a oferi produse de calitate clienților.

Sursă foto: BZI

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI