Vremea rea pune din nou stăpânire pe țara noastră. Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de ultimă oră, valabilă pentru multe zone din țară, acolo unde vor exista ploi însemnate cantitativ. Iată până când este în vigoare atenționarea de Cod Galben și ce regiuni sunt vizate.
Update:
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, duminică, atenţionări nowcasting Cod portocaliu de furtună pentru localităţi din judeţele Hunedoara, Vâlcea şi Suceava, şi Cod galben de averse pentru localităţi din judeţele Timiş, Bihor şi Brăila, valabile până la ora 16:30.
Potrivit meteorologilor, în judeţul Hunedoara (localităţile: Densuş, Răchitova, Topliţa), în judeţul Vâlcea (localităţile: Mihăeşti, Frânceşti, Tomşani, Stoeneşti, Bărbăteşti, Ocnele Mari, Pietrari, Păuseşti-Măglaşi, Păuşeşti, Băile Govora, Băile Olăneşti, Buneşti, Vlădeşti), şi în judeţul Suceava (localităţile: Gura Humorului, Cajvana, Todireşti, Cacica, Mănăstirea Humorului, Pârteştii de Jos, Botoşana, Comăneşti, Poieni-Solca, Bălăceana) se vor semnala averse torenţiale care vor acumula peste 35 – 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină.
De asemenea, în judeţul Timiş (localităţile: Lugoj, Nădrag, Gavojdia, Victor Vlad Delamarina, Criciova, Bârna, Ştiuca), în judeţul Bihor (localităţile: Marghita, Săcueni, Tăuteu, Chişlaz, Abrămuţ, Cherechiu, Buduslău) şi în judeţul Brăila (localităţile: Însurăţei, Viziru, Tufeşti, Chişcani, Dudeşti, Victoria, Stăncuţa, Gropeni, Bărăganul, Berteştii de Jos, Unirea) se vor semnala averse care vor acumula peste 20 – 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului asociate averselor, posibil grindină. Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.
Știre inițială:
Meteorologii au emis o nouă atenționare de Cod Galben care vizează fenomene de instabilitate atmosferică în mare parte din țară. Avertizarea este valabilă pentru ziua de duminică, 2 iulie, în intervalul orar 12:00 – 23:00.
Judeţele vizate total sau parţial de avertizare sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Arad, Hunedoara, Timiş, Alba, Sibiu, Braşov, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava, Constanţa şi Tulcea.
”În intervalul menționat, în zona de munte, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei, sudul Banatului, Oltenia, nord-vestul și sud-estul Munteniei și vestul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.
Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul țării.”, este informația emisă de ANM, conform meteoromania.ro.
Potrivit ANM, în București, în intervalul 2 iulie, ora 12:00 – 2 iulie, ora 23:00 cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara. Vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
Deși în scădere față de ziua precedentă, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.
A fost prăpăd sâmbătă seară în Reșița, după ce o furtună care a durat mai puțin de jumătate de oră a lăsat multe pagube în urmă. Un nor negru adus un vânt ce a suflat cu putere minute bune, timp suficient pentru ca un acoperiș de circa 100 m pătrați al unui bloc turn din localitate să fie smuls și aruncat într-o parcare.
Furtuna l-a ridicat și l-a aruncat la 50 de metri, în parcare, peste mașini. A rupt, de asemenea, și un stâlp de iluminat public care în cădere a avariat, și el, mai multe autoturisme. Din fericire, potrivit informațiilor transmise de autorități nu au existat victime.
Citește și: Anunţ de ultimă oră de la ANM! România, lovită din nou de un fenomen meteo extrem. Ce se întâmplă cu vremea