Mâine este Sâmbăta Mare, ultima zi înainte de Înălțarea Domnului Iisus. Conform tradiției, în Sâmbăta Mare se fac ultimele bucate tradiționale, cum ar fi drobul, pasca sau cozonacul. Tot tradiția mai spune că este ziua în care gospodinele trebuie să fie în ordine cu toate treburile casei până la miezul nopții. Dacă vă întrebați dacă se poate spăla în această zi, răspunsul îl aflați în cele ce urmează.
Sâmbăta Sfântă, numită și Vigilia Pascală, sărbătoare religioasă creștină care încheie Postul Mare, căzând în ziua dinaintea Duminicii Paștelui. Sărbătoarea comemorează ultima zi a vieții lui Hristos. Sâmbăta Mare este asociată în mod tradițional cu coborârea sa triumfală în iad.
Biserica primară a sărbătorit sfârșitul Postului Mare prin mari ceremonii de botez. Dar timp de multe secole nu s-a ținut nicio slujbă în Sâmbăta Mare în bisericile occidentale, amintind de starea de suspendare a urmașilor lui Hristos în perioada dintre Răstignirea și Învierea sa.
Începând din 1955, romano-catolicii și alte câteva biserici au restabilit Vigilia Pascală de seară. Bisericile ortodoxe răsăritene nu au renunțat niciodată la această ceremonie. Sărbătoarea de veghe poate include aprinderea focurilor și a lumânărilor pentru a simboliza trecerea lui Hristos de la moarte la viață și sunetul clopotelor pentru a semnifica sfârșitul vesel al Postului Mare.
Multe biserici sărbătoresc, de asemenea, botezul catehumenilor, convertiți nebotezați, și confirmarea sau crismarea și prima împărtășanie atât a catehumenilor, cât și a candidaților, convertiți care au fost anterior botezați într-o altă tradiție de credință creștină, în timpul Vigiliilor Pascale.
Un simbol important al acestei zile este mormântul, care este adesea recreat în interiorul sau în afara bisericii. Învierea lui Hristos înseamnă că mormântul este un simbol al bucuriei și al vieții.
Din punct de vedere al tradiției, în Sâmbăta Mare creștinii ortodocși rup în mod tradițional postul după slujba de Înviere de la miezul nopții. Alimentele obișnuite sunt carnea de miel drobul, pasca și cozonacul.
O altă tradiție spune că gospodinele au voie să deretice prin casă, să facă curat, și să spele în această zi, dar să-și termine treburile până la lăsarea nopții. Un alt obicei, regăsit la români, este ca femeile să poarte o cămașă nouă. Bărbații sunt obligați să poarte pe cap o pălărie nouă în Sâmbăta Mare.
În această zi, mai spune tradiția, nu se doarme după-amiaza și nici în noaptea dintre zile, când este de fapt Învierea Domnului. Atunci, conform tradiției, se deschid cerurile și Domnul Iisus aude doințele fiecăruia dintre creștini.