De cele mai multe ori, apa pentru sistemele de irigat poate să provină din mai multe surse. Dar ce se întâmplă dacă unii oameni aleg să folosească apa din lacuri sau râuri pentru irigarea propriilor culturi? Experții au deslușit misterul.
Irigarea terenurilor agricole mari, dar și a grădinilor mai mici, poate fi o problemă majoră pentru agricultori, mai ales în sezonul cald. De regulă, grădinarii care au proprietățile în apropierea cursurilor de apă sau a lacurilor de acumulare se întreabă dacă pot folosi apa din acestea pentru irigarea terenurilor.
Reprezentanții Administrației Naționale „Apele Române” au oferit unele clarificări în acest sens. Drept urmare, apa din râuri şi lacuri de acumulare pentru irigarea terenurilor agricole poate fi folosită doar în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996.
„Utilizatorii de apă sunt obligaţi să economisească apa prin folosire judicioasă. De asemenea, au obligaţia să asigure întreţinerea şi repararea instalaţiilor proprii şi, după caz, a celor din sistemele de alimentare cu apă şi canalizare.
În vederea folosirii judicioase a apei, utilizatorii de apă vor folosi cele mai bune tehnologii disponibile, care permit utilizarea unor cantităţi reduse de apă, precum şi un consum mic de apă prin recircularea şi/sau refolosirea apei”, a precizat Ana-Maria Agiu, specialist relații publice la Administrația Națională „Apele Române”, scrie populare.ro.
Apa este esențială pentru viața plantelor și legumelor, deoarece le furnizează nutrienții necesari pentru a crește și a se dezvolta în mod corespunzător și astfel poți grăbi creșterea plantelor. Cu toate acestea, udarea excesivă sau neasigurarea cantității necesare de lichid poate fi dăunătoare pentru plante.
Irigarea prin imersie, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de irigare inversată, se prezintă ca o opțiune excelentă, explică specialiștii în grădinărit.
Irigarea inversată este o tehnică de grădinărit care constă în așezarea ghiveciului într-un recipient cu apă și lăsarea plantei să absoarbă lichidul prin capilaritate. Drept urmare, planta va absorbi doar cantitatea de apă de care are nevoie, evitând udarea în exces și deshidratarea ei.
De asemenea, această tehnică ajută la menținerea constantă a umidității substratului, favorizând creșterea rădăcinilor și sănătatea plantei. Udarea corectă este esențială pentru a preveni ofilirea, iar cu acești pași simpli vă puteți asigura că plantele primesc cantitatea potrivită de apă, de altfel este același lucru pe care-l poți face cu trandafirii pentru a fi înfloriţi.