De câte ori nu ți s-a întâmplat să scoți cutia sau sticla de lapte din frigider, doar ca să descoperi că a expirat sau s-a alterat? De acum, acest scenariu va deveni doar o amintire. Specialiștii au confirmat că poți să congelezi laptele și să-l folosești mai târziu. Cum trebuie să procedezi.
Laptele este un ingredient versatil folosit de la bolul cu cereale savurat dimineața, până la sosuri și rețete de prăjituri și torturi. Cu toate astea, se întâmplă de multe ori să nu reușim să consumăm o sticlă de un litru înainte de expirarea termenului de valabilitate.
Potrivit specialiștilor de la USDA – Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii, laptele poate fi păstrat în frigider timp de șapte zile.
Din fericire, există opțiuni pentru conservarea laptelui mai mult decât atât, dacă nu ajungi să-l folosești la timp. Iată ce trebuie să știi despre congelarea laptelui, potrivit experților din alimentație și dieteticienilor.
Laptele poate fi congelat și folosit mai târziu, dar există câteva aspecte de care trebuie să ținem cont. Deși poate rezista până la trei luni în congelator, se recomandă să fie consumat în cel mult o lună de la momentul în care este înghețat. După acele patru săptămâni, textura sa poate deveni granuloasă, un efect nedorit, în funcție de modul în care este folosit.
De asemenea, este important să înghețați laptele folosind recipiente speciale pentru congelator.
„Vasele de sticlă se pot sparge din cauza expansiunii laptelui din recipient, dacă nu există suficient spațiu pentru ca laptele congelat să se extindă”, explică omul de știință în domeniul alimentației Bryan Le, Ph.D.
De asemenea, el recomandă să așezați recipientul pentru lapte în sertarul din mijloc al congelatorului, unde temperatura va rămâne relativ constantă.
„Schimbările de temperatură și ciclurile de dezghețare îi vor scădea semnificativ calitatea”, explică Le.
Te-ar putea interesa și: Nu mai pune lapte sau apă în piure. Ingredientul care îl face cremos mai ceva ca la restaurant
Cea mai sigură și eficientă modalitate de a dezgheța laptele este să îl lași în frigider peste noapte, similar modului în care ai dezgheța carnea de vită congelată.
Deși poate fi tentant să-l dezghețați într-un cuptor cu microunde, dieteticianul Melanie Marcus avertizează împotriva acestui lucru din cauza potențialului de a se dezgheța în mod neuniform sau de deteriorare a texturii.
„Odată dezghețat, asigurați-vă că amestecați bine pentru a vă asigura că grăsimea se distribuie uniform în lapte”, spune ea. Utilizați rapid laptele dezghețat, în decurs de trei până la patru zile.
Te-ar putea interesa și: Ce înseamnă culorile capacelor de la sticlele de lapte. Cât de gras este produsul, de fapt