18 feb. 2024 | 10:29

Poţi să conduci fără buletin? Actele pe care trebuie să le ai la tine când te urci la volan

Auto-moto
Poţi să conduci fără buletin? Actele pe care trebuie să le ai la tine când te urci la volan
Ce acte trebuie să prezinți agentului de poliție, la un control de rutină. Poți să conduci fără carte de identitate sau buletin?

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a reținut, în ultimele 24 de ore, peste 800 de permise de conducere și a aplicat peste 11.000 de amenzi. Care sunt documentele pe care trebuie să le prezinți agenților de poliție, în cazul unui control de rutină. Poți să conduci fără buletin?

Acțiuni ale Poliției Române la nivel național, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, agenții de poliție au acționat la nivel național, în scopul prevenirii faptelor antisociale. Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat organizarea a 478 de acțiuni, intervenția la 2.460 de evenimente, dintre care 2.001 au fost sesizate prin apel la 112.

Astfel, începând de vineri, 16 februarie 2024, până sâmbătă, 17 februarie 2024, au fost constatate peste 11.000 de fapte contravenţionale, în urma cărora s-au dispus măsuri multiple. Au fost aplicate 11.042 de amenzi, în valoare de 4.485.479 de lei, și 822 de permise de conducere au fost reţinute.

Te-ar putea interesa și: Rolul semaforului verde intermitent. Mulți șoferi habar n-au care este regula, de fapt. Riscă amenzi mari

333 de permise de conducere reținute pentru viteză

Din totalul celor 822, 333 de permise de conducere au fost reținute pentru viteză, 51 pentru alcool și 13 pentru conducerea sub influența substanțelor interzise, potrivit IGPR. 369 de certificate de înmatriculare ale mașinilor controlate în trafic au fost retrase, de asemenea.

În cadrul acțiunii IGPR din ultimele 24 de ore, 18 persoane date în urmărire națională sau internațională au fost identificate, față de acestea dispunându-se măsurile legale. 71 de măsuri preventive au fost dispuse în cauzele instrumentale, potrivit informațiilor comunicate de autorități.

Poți să conduci fără carte de identitate sau buletin?

În circumstanțele date, șoferii încearcă să fie cât mai pragmatici în trafic. Totuși, ei pot fi opriți de agenții de poliție și pentru un control de rutină, caz în care trebuie să prezinte mai multe documente, unele în original, iar altele sub formă de copie, dacă nu sunt deținute în forma originală.

Permisul de conducere, certificatul de înmatriculare, asigurarea auto obligatorie și cartea de identitate sunt documentele pe care șoferii trebuie neapărat să le aibă asupra lor când conduc un autovehicul. Așadar, nimeni nu poate să șofeze fără a avea asupra lui cartea de identitate sau buletinul.

Te-ar putea interesa și: Se vor da amenzi de 5.000 de lei pentru acești șoferi din România. Gafa care se va sancționa drastic, ce proiect este în Parlament privind RCA-ul

Cu ce sumă ești sancționat, dacă nu deții actele obligatorii

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, se arată în Art. 101 (18), din Legea circulației 195/2002.

Așadar, dacă persoana care se află la volanul unei mașini nu are asupra ei toate documentele acesteia, va fi sancționată cu puncte de amendă. Între 6 și 8 puncte de amendă se aplică în acest caz, suma de bani propriu-zisă variind astfel între 990 lei la 1.320 lei.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
Metoda prin care îți poți cumpăra un apartament în 16 ani, în loc de 41 de ani: „Putem câștiga timp”
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Fraudă pe internet. Noua înșelătorie cu Marele Premiu
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Românii sunt obligați. UE a dat ordin pentru cei cu telefoane mobile
Capital.ro
Supermarketul din România care îţi dă 1 leu pe orice sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Data până la care e valabilă promoția
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
SCHIMBAREE pentru toți românii care primesc VOUCHERE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro