15 feb. 2024 | 11:13

Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool? Ce scrie în lege

Stiri social
Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool? Ce scrie în lege
Ce trebuie să știe șoferii

Condițiile în care șoferii pot refuza testarea antidrog au fost prezentate de un polițist român. Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool? Le poți spune polițiștilor că nu vrei să fii testat? Ce spune legea.

Pot refuza șoferii testarea pentru drug test sau alcool?

Celebrul polițist Octavian Perțea, a clarificat condițiile în care șoferii pot opta să refuze testarea antidrog, folosind aparatul DrugTest, utilizat frecvent de polițiștii de la rutieră. 

Vezi și: Cod Rutier 2024, bolile care te pot lăsa fără carnetul de conducere. Lista actualizată

Potrivit acestuia, refuzul poate fi făcut, dar cu o condiție esențială: solicitarea explicită a prelevării de probe biologice (urină) în cadrul unei unități medicale.

Această afirmație aruncă lumină asupra unui aspect crucial al legislației rutiere din România. 

Deși inițial se credea că testarea cu aparatele de detectare a substanțelor interzise este obligatorie, se pare că legea oferă șoferilor posibilitatea de a opta pentru refuz, cu condiția specificată anterior.

Conform detaliilor furnizate de Perțea, dacă un șofer alege să refuze testarea la fața locului, polițistul este obligat să îl însoțească la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice și un examen clinic ulterior.

Vezi și: Locul unde trebuie să așezi semnele de începător la mașină. Cei mai mulți au greșit până acum

Acest proces nu numai că vizează verificarea prezenței de substanțe interzise în organism, ci și evaluarea stării fizice și psihice a șoferului.

Ce trebuie să știe toți șoferii

Totuși, refuzul testării cu aparatul DrugTest ar trebui să fie făcut cu precauție și doar atunci când șoferul este absolut sigur că nu a consumat substanțe interzise, inclusiv medicamente care ar putea afecta rezultatele analizelor biologice.

Această dezvăluire vine să aducă mai multă lumină în ceea ce privește acest subiect delicat pentru mulți șoferi români.

Vezi și: Cod rutier 2024. În ce situații ți se poate anula permisul de conducere 

Șoferii care refuză testarea cu DrugTest-ul și optează pentru analize de sânge nu riscă să-și piardă permisul de conducere. Aceasta este clarificarea adusă de polițiști.

Probele de la IML pot infirma rezultatele pozitive ale DrugTest-ului

De exemplu, polițiștii au făcut în ultimul an peste 560 de teste cu cele două aparate DrugTest din dotare.

Conform datelor oficiale furnizate de comisarul-șef Virgiliu-Bogdan Zotoi, șeful Serviciului Rutier Brăila, numai 99 din aceste teste au indicat prezența substanțelor interzise, însă 53 dintre ele au fost ulterior infirmate de analizele toxicologice.

O problemă majoră în acest proces a fost evidențiată în situațiile în care rezultatele pozitive de la DrugTest erau anulate de Institutul de Medicină Legală (IML), deoarece șoferii rămâneau fără permis până când dosarul penal era oficial închis prin clasare. 

Vezi și: Schimbări Cod Rutier 2024: permis valabil doar 5 ani pentru acești români. Cine va trebuie să-și schimbe carnetul după 15 ani

Prin intermediul unei ordonanțe de guvern adoptate la sfârșitul lunii august, această situație a fost remediată, permitând polițiștilor să restituie permisele de conducere în cazul infirmării rezultatelor pozitive de către IML.

În ceea ce privește șoferii care refuză testarea cu DrugTest-ul, comisarul-șef Zotoi a clarificat că aceștia sunt direcționați spre analize de sânge. 

În acest caz, permisul de conducere nu este reținut decât dacă examinarea clinică efectuată de medic la momentul prelevării probelor biologice indică un consum evident de substanțe psihoactive.

În concluzie, dacă șoferul refuză să i se ia probe biologice, se consideră infracțiune, conform legii.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actrița iubită de milioane de români care a avut o dramă neștiută și un destin tragic. Ce cuvinte a rostit înainte să moară
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Schimbări spectaculoase ale vremii. Veștile nu sunt deloc bune
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se poate rămâne fără banii din CONTUL BANCAR. Informația a fost anunțată în mod oficial
Capital.ro
Horoscop 12 mai 2024. Berbecii prioritizează odihna, Racii fac schimbări importante
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro