Atăzi în Calendarul Ortodox Român, în dreptul datei de 15 iunie, apare ca și obicei creștin Postul Sfinților Petru și Pavel. În afară de obiceiurile bisericeti credincioșilor le este interzis un anume lucru astăzi.
Astăzi începe postul Sfinților Petru și Pavel. În trecut era cunoscut și sub numele de Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorăt peste cei doi Sfinți Apostoli. În Constituțiile Apostolice se menționează prima dată despre acest post ca datând din secolul al IV lea. Alte informații spun acest post era ținut la început exclusiv în cercurile monahale, ca mai apoi să se extindă și la credincioșii de rând. În această perioadă există și multe tradiții și obiceiuri legate de postul Sfinților Pentru și Pavel, sau Postul Sâmpetrului, cum i se mai spunea.
Conform credinței populare Sâmpetru Sânpetru, în vremuri îndepărtate, cmergea pe pământ fie singur, fie însoțit de Dumnezeu. Poveștile spun că era îmbrăcat în straie țărănești, și adesea era preocupat ca orice gospodar, de creșterea vitelor și, mai ales de pescuit. În credința poplară se mai spune că Sâmpetru era un bun sfetnic al lui Dumnezeu, Acesta consultându-l deseori în luarea unor decizii.
Românii de la țară, în această perioadă, povestesc că pe timpuri existau anumite tradiții și obiceiuri care erau respectate cu literă de lege și, o parte din ele, s-au păstrat încă și astăzi. Unul din obiceiuri spune că astăzicucul și privighetorile nu mai cântă. O lată tradiție populară spune că în acestă zi nu se scutură merii, credința populară fiind că dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
Ca la orice sărbătoare importantă creștin-ortodoxă, și astăzi, de Postul Sfinților Petru și Pavel există anumite lucruri care nu se pot face, mai ales creștinește, în biserică. Din păcate astăzi cei care vor să-și unească destinele în biserică, nu vor putea să facă acest lucru, fiind interzis acest lucru, pentru că postul nu este compatibil cu petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.