Postul Sfintei Marii 2023 începe pe data de 1 august și ține două săptămâni. Este unul dintre cele mai importante perioade din an, iar credincioșii respectă cu strictețe o serie de tradiții și obiceiuri. Aflați în rândurile următoare ce este bine să faci în fiecare marți și joi în Postul Sfintei Marii.
Postul Sfintei Marii este al treilea cel mai mare post din an și începe pe data de 1 august, adică într-o zi de marți. Timp de 14 zile, credincioșii vor ține post și vor respecta o serie de tradiții și obiceiuri.
Conform tradițiilor, în fiecare zi de marți și joi, creștinii consumă doar legume, însă fără ulei. În zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la vin și untdelemn. Este bine ca, în fiecare zi pe durata întregului post, să ne rugăm la Maica Domnului și să citim Acatistul și Paraclisul Maicii Domnului.
Pe toate durata Postului Sfintei Marii, credincioșii au dezlegare la pește doar într-o singură zi. Mai exact, pe data de 6 august, atunci când are loc Schimbarea la Față a Domnului. Dezlegare la ulei și vin au în zilele de 1, 5, 12 și 13 august.
De Sfânta Maria există tradiția ca oamenii să împartă struguri și prune din noua recoltă și alte bucate pentru sufletele celor trecuți în neființă. Este bine ca de dimineață să fie duse aceste bucate la biserică pentru a fi sfințite de către preot, apoi să fie date de pomană.
De asemenea, ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, deoarece Sfânta Fecioara Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. În această zi de sărbătoare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nu se spală rufele.
O superstiție veche spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă. În unele zone din România, se spune că nu este bine să aprinzi focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă această tradiție, riscă să se îmbolnăvească.
De Sfânta Maria nu este bine să dormi pe prispă casei. Este interzis scăldatul în apele râurilor, deoarece sunt spurcate de cerbi. În popor se mai spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori și se pun la icoana Cuvioasei, deoarece ele vor fi bune de leac.
Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare în 2023? Tradiții și obiceiuri
În Postul Sfintei Marii nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii. Potrivit Bisericii Ortodoxe, creștinii nu au voie să cânte și să danseze. În timpul Postului nu se consumă carne, ouă, lapte, brânză sau alte derivate din acestea și nici nu se fumează sau se bea alcool.