Știai că, pe vremuri, românii respectau o listă de zece porunci? Nu, nu este vorba despre cele religioase. Acestea au fost lăsate de bunicii și străbunicii noștri drept învățătură pentru a trăi viața frumos și a proteja identitatea națională. Iată care sunt poruncile de care poporul român a uitat!
Încă din cele mai vechi timpuri, românii au păstrat cu sfințenie tradițiile ce le-au fost transmise din generație în generație. Acestea înfățișează principii de viață diferite față de cele ale altor popoare, ce reprezintă practic o parte integrantă a identității culturale a României.
Principiile respectate de români reflectă valori, obiceiuri și practici ce au modelat, de-a lungul timpului, moștenirea culturală a țării. La fel s-a întâmplat și în cazul folclorului și a artelor, ce sunt considerate elemente esențiale ale culturii românești și sunt, totodată, prețuite ca simboluri ale identității naționale.
Tradițiile din țara noastră sunt adesea înrădăcinate în istoria țării și reprezintă un liant între trecut și prezent. Multe au origini străvechi, datând din timpuri preistorice, și s-au păstrat de-a lungul secolelor în ciuda diferitelor schimbări ce au fost remarcate la nivel de societate.
Principiile de viață ale românilor, transmite pe cale orală, prin practici culturale, prin intermediul comunităților sau a educației, au modelat perspectiva pe care generațiile au adoptat-o față de patrimoniul național. Într-un ziar din anul 1930 sunt prezentate zece astfel de teorii, la vremea respectivă respectate cu sfințenie de români.
Ai auzit vreodată despre cele zece porunci ale poporului român? Se regăsesc într-un ziar ce datează din 5 octombrie 1930. În textul redactat la acea vreme, stau notate următoarele cuvinte: „Celor care nu gândesc așa, le-ar putea folosi pentru a se regăsi!”. Iată lista celor zece porunci de care poporul român a uitat!
1. Daţi copiilor voştri nume românesc!
2. Păstraţi-vă graiul, portul şi obiceiurile cele vechi româneşti, pentru că acestea sunt temeliile întregii naţii româneşti.
3. Limba românească este o moştenire din bătrâni şi, totodată, o avere care nu trebuie să se piardă
niciodată.
4. Adunaţi toate scrierile, precum şi toate poeziile, cântecele, chiuiturile, basmele şi proverbele româneşti, ca nu cumva să se piardă, daţi-le de la gură la gură ca să le ştie fiecare.
5. Păstraţi-vă legea ortodoxă, bisericile precum şi toate lucrurile din vechime.
6. Nu uitaţi la orice pas sau lucrare că sunteţi români. Cumpăraţi tot ce vă trebuie numai de la români.
7. Fiţi mândri dacă sunteţi în stare de a învăţa pe alţii a vorbi limba cea frumoasă românească.
8 Fiţi mândri de poporul românesc, pentru că el este unicul care a luptat cu toate liftele păgâne pentru a păstra graiul românesc moştenit din vechime.
9. Ajutoraţi totul ce simte adevărat româneşte.
Te-ar putea interesa și: Porunca din Bible care a fost modificată. Ce eroare majoră a fost comisă și credincioșii au crezut-o
10. Ca buni români, nu uitaţi niciodată de Dumnezeu, pentru că numai prin credinţa lui s-a păstrat
binele întregei Românii Mari de azi.