Pompierii din Bacău și Covasna interveni, astăzi, pentru a treia zi consecutiv la stingerea incendiului. Terenul este accidentat, iar pompierilor le este greu să ajungă în zonă pentru a interveni.
Incendiul a izbucnit în cursul zilei de duminică, în jurul orei 15:00. Se manifestă pe circa 12 hectare la litieră, doborâturi și cioate, într-o pădure care este administrată de Ocolul Silvic Privat Oituz. Pădurea are aproximativ 80% pin, 15% gorun și 5% fag.
„Începând cu ora 7,00, pentru schimbul de efective la locul intervenţiei se deplasează 15 pompieri de la Detaşamentul Bacău şi Oneşti, 8 pompieri de la Detaşamentul Moineşti iar începând cu ora 8,00, 17 pompieri de la ISU Covasna. În total sunt 40 de pompieri militari şi 7 mijloace”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu.
Intervenția este una foarte dificilă, deoarece terenul este foarte accidentat și periculos. Mai mult de atât, în aceeași zonă a trecut linia frontului în Primul Război Mondial și se află elemente de muniție rămasă neexplodată.
„Intervenţia se dovedeşte a fi una dificilă din cauza terenului foarte greu accesibil, a diferenţei mari de nivel, a pantei foarte înclinate în zona în care se manifestă incendiul, precum şi din cauza prezenţei elementelor de muniţie rămase neexplodate din timpul conflagraţiilor mondiale”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.
Ieri, în jurul orei 15:30, Forțele Aeriene Române au trimis o aeronavă C-27J configurată pentru stingerea incendiilor la locul incendiului. Acesta a decolat de la Baza 90 Transport Aerian pentru a acționa în sprijinul pompierilor de la ISU Bacău și a voluntarilor.
Aeronava poate transporta 6.000 de litri de apă în șase containere la fiecare trecere. Din anul 2017 până în momentul de față, aeronave ale Forțelor Aeriene Române au mai acționat pentru stingerea a două incendii din pădurile din România.
Unul dintre incendii a avut loc în zona localității Șvința, județul Mehedinți, iar celălalt în zona Buceș, munții Vulcan, potrivit unui comunicat al Ministrului Apărării Naționale. Misiunea este executată la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență.
De asemenea, potrivit MApN, aeronavele Forțelor Aeriene Române au efectuat și două misiuni internaționale de acest tip. Prima a avut loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia. Cea de-a doua misiune a avut loc anul acesta, în Macedonia de Nord, în luna august.