Până și nordul magnetic „fuge” spre Rusia. De ce se întâmplă asta?

de: Diana Radu
07 02. 2019

Polul nord magnetic al Pâmântului a început să se deplaseze cu o viteză uimitoare în ultimele decenii spre Rusia. Iar din cauza mișcării rapide sistemele de navigare şi hărţile telefoanelor inteligente sunt la pământ. Cum explică cercetătotrii fenomenul.

Oamenii de știință se tem de ce este mai rău, din cauză că Polul Nord magnetic al Pâmântului a început să se deplaseze atât de repede, încât estimările anterioare nu mai sunt corecte pentru o navigatoare precisă.

Din 1831, când a fost măsurat pentru prima dată în Arcticul Canadian, polul nord magnetic s-a mișcat cu 2.300 de kilometri spre Siberia. Spre deosebire de polul Nord geografic, care este fix, cel magnetic a sărit de la 15 km pe an la 55 de km pe an.

Explicația schimbării vitezei de deplasare

Schimbărea vitezei de deplasare este legată de turbulențele din lichidul din miezul exterior al Pământului. Potrivit geofizicianului Daniel Lathrop, în miezul exterior, imaginat ca un ocean fierbinte de fier topit și nichel, au loc mișcări care generează un câmp electric. „Se schimbă similar vremii. Am putea să denumim asta drept vreme magnetică”, spune el.

Acest fenomen a dat peste cap sistemele de navigare civile folosite de armata americană şi britanică și i-a forțat pe oamenii de ştiinţă să actualizeze Modelul Magnetic Mondial cu un an înainte de termen. Sistemul se înnoiește din cinci în cinci ani, de regulă. Însă, noua variantă va asigura o navigare mai sigură pentru aplicaţiile militare, liniile aeriene comerciale, precum și pentru operaţiunile de căutare şi salvare.

„Din cauza variaţiilor neplanificate în regiunea arctică, cercetătorii au lansat un nou model care să reprezinte mai exact schimbarea câmpului magnetic între 2015 şi prezent”, conform National Centers for Environmental Information de la National Oceanic and Atmospheric Administration.

Cercetătorii asigură că „pentru cei mai mulţi utilizatori aflaţi sub 55 de grade nord nu există o diferenţă reală. Este un comportament neobişnuit, în termeni istorici, însă la scară geologică nu este neobişnuit. Câmpul magnetic se schimbă continuu, dar asta se întâmplă parţial din cauza comportamentului său natural”, a declarat Ciaran Beggan, geofizician la British Geological Survey, care realizează harta pentru NOAA.