Cine este polițistul care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan: „Este inimaginabil așa ceva”

Cine este polițistul care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan:
Foto: Facebook Emilia Sercan

Polițiștii și procurorii au descins, miercuri, la Academia de Poliție pentru a-l prinde pe bărbatul care a amenințat-o cu moartea pe jurnalista Emilia Șercan.

Anchetatorii au percheziționat, miercuri, biroul unui ofițer suspectat că i-a trimis mesaje de amenințare cu moartea jurnalistei Emilia Șercan. El a fost identificat de autorități, iar polițiștii și procurorii au descins și la locuința sa.

El ar fi ofițer la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și a fost depistat în Slatina. Anunțul că băbatul a fost identificat a fost făcut de Emilia Șercan pe Facebook.

”A fost identificată persoana care m-a ameninţat cu moartea. Este un ofiţer de poliţie, angajat al Academiei de Poliţie. Sunt într-o evidentă stare de consternare. Un ofiţer de poliţie, pus să apere legea, ameninţă cu moarte un ziarist de investigaţie. Este inimaginabil aşa ceva! Sper că de data asta va exista puţină onoare prin structurile de conducere ale Academiei de Poliţie”, a scris jurnalista.

De ce trimitea bărbatul amenințări cu moartea jurnalistei Emilia Șercan

Jurnalista Emilia Șercan este cea care, de ani buni, demască plagiatele de la nivel înalt. Ea a analizat tezele mai multor oficiali și a depus plângeri penale atunci când a considerat că lucrările sunt copiate.

În urmă cu câteva zile, ea a primit un mesaj de amenințate despre care susține că nu a fost trimis într-un moment întâmplător. În această perioadă, Emilia Șercan publică, în mod constant, informații despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliție, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne

Acum, se pare că autorul mesajelor este un ofițer care lucrează la Academia de Poliție. Nu ar fi exclus, așadar, ca și el să fi fost în pericol să fie demascat pentru că și-a plagiat teza de doctorat. El sau colegii săi care, dacă ar fi descoperiți că au plagiat, își riscă întreaga carieră.

Cel mai cunoscut caz investigat de jurnalista Emilia Șercan este este cel al lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării și fost ministru de Interne. Mare parte din anchetele sale sunt grupate în volumul „Fabrica de doctorate”, publicat în 2017.

Organizaţiile Reporteri fără Frontiere şi ActiveWatch s-au adresat direct ministrului Carmen Dan și șefului Poliţiei Române. Le-au cerut acestora să se aplece cu atenție asupra ameninţărilor cu moartea primite de jurnalistă și să-l identifice pe autor.

Și șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a reacționat. A invitat autorităţile române să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertăţii presei.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a declarat, de asemenea, îngrijorată de cele relatate de Emilia Șercan.

„Amenințarea unei persoane este un gest incalificabil și trebuie pedepsit aspru, cu atât mai mult cu cât este de natură să aducă atingere desfășurării profesiei de jurnalist. Ministrul afacerilor interne nu poate dicta pedepse și nu poate stabili modul în care se desfășoară anchetele penale, însă am solicitat conducerii Poliției Române să întreprindă toate demersurile pentru ca autorul sau autorii amenințării să fie identificați rapid”.
Carmen Dan, ministrul de Interne

Urmăriți Playtech.ro și pe