Avertisment pentru șoferi: seara în care poliția „vânează” vitezomani

de: Diana Radu
02 04. 2019

De la miezul noptii, politiștii rutieri din toată Uniunea Europeană desfășoară o acțiune simultană de vânătoare a șoferilor vitezomani.

Chiar din această noapte, polițiștii rutieri din toate statele Uniunii Europene vor fi cu ochii-n patru, după toți șoferii care depășesc limita legală de viteză, anunță Poliţia Română.

Acțiunea simultană a polițiștilor rutieri din Uniunea Europeană are ca scop reducerea numărului de accidente și a urmărilor, precum rănirea gravă a persoanelor implicate. Cele mai multe accidente se produc din cauza vitezei neregulamentare.

„Miercuri, 3 aprilie, între orele 00:00 – 24:00, se va derula acţiunea Speed Marathon, pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării vitezei”, conform unui comunicat al Poliției Române.

Această acţiune este coordonată de către Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și se desfăşoară simultan în toată ţara. Astfel, polițiștii rutieri vor sta de pază pe drumurile publice și vor aplica amenzi drastice celor care încalcă limita de viteză legală.

„Acţiunea, coordonată de Direcţia Rutieră din Poliţia Română, se desfăşoară în toată ţara, pe drumurile publice, poliţiştii rutieri fiind în teren pentru aplicarea măsurilor legale în caz de nerespectare a legislaţiei în domeniu. Poliţiştii vor folosi toate aparatele radar disponibile”, arată Poliţia Română.

De asemnea, polițiștii vor apela la toate aparatele de radar, pe care le au dispoziție. Activitatea acestora se va desfășura în perioada 1-7 aprilie.

Ce amendă riști dacă te-a luat radarul

Conform Codului rutier, șoferii care depășesc viteza legală cu mai mult de 60 de kilometri vor fi sancţionați cu amendă cuprinsă între 4.000 şi 9.000 de lei. De asemnea, folosirea telefonului mobil la volan îți poate aduce o amendă de 1.600 de lei.

Cei care vor fi sancționați de polițiști vor putea plăti mult mai ușor amenda, pe care o pot achita de oriunde din țară într-un cont unic, înființat în 2019. De asemenea, Codul rutier pe 2019 a majorat la 15 zile termenul de plată a jumătate din amenda aplicată, față de 48 de ore, cât era în trecut.