Cum verifici cu ce aeronavă ai zbor după tragediile cu Boeing 737 MAX 8. Opțiuni de căutare pe Seat Guru și Flight Radar

China a fost primul stat care a decis să oprească zborurile modelului Boeing B 737 Max 8.

Boeing 737 MAX 8 este modelul de aeronavă interzis în Uniunea Europeană, cel puțin temporar. Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a decis, de marți seară, să suspende zborurile avioanelor Boeing 737-8 Max și 737-9 Max în spațiul Uniunii Europene.

Decizia a fost luată după accidentul aviatic din Etiopia în urma căruia au murit 157 de persoane, pasageri și membri ai echipajului.

„În urma tragicului accident al unui avion Boeing 737 MAX 8 al companiei Ethiopian Airlines (cursa ET302), Agenția UE pentru Siguranța Aviației ia toate măsurile pentru a garanta siguranța pasagerilor.” Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației

De marți seară, de la ora 19.00 UTC (22.00 – ora României) a intrat în vigoare o directivă a Agenției UE pentru Siguranța Aviației care prevede că se suspendă toate zborurile comerciale spre Uniunea Europeană sau care decolează din UE.

Înainte ca o decizie unitară la nivelul UE să fie anunțată, mai multe state membre restricționau zborurile avioanelor Boeing 737 Max 8. Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și Olanda au stabilit că acest model nu mai poate intra în spațiul lor aerian.

În afara UE, autoritățile din Turcia au luat o decizie similară, cum au procedat și Etiopia, Singapore, Australia, Indonezia și Malaysia.

În urma acestui val de restricții, reprezentanții companiei Boeing au transmis că acest model de avion este sigur, iar Administrația Federală pentru Aviație din SUA a întărit aceste afirmații.

Etiopia a suspendat zborurile Boeing 737 Max 8 imediat după accidentul aviatic de duminică. Îngrijorările au sporit în toată lumea, având în vedere că este al doilea avion de acest tip care s-a prăbușit în ultimele 5 luni. În octombrie, un Boeing 737 Max 8 se prăbușea în Indonezia cu 189 de persoane la bord. Nu au existat supraviețuitoril.

Experții în aviație apreciază că, probabil, în aceste cazuri, piloții au întâmpinat dificultăți în utilizarea unui sistem automat care ar trebui să împiedice intrarea în picaj. Iar compania Boeing a informat că ia în calcul o actualizare a dispozitivului software care coordonează acest sistem.

Boeing 737 Max 8, modelul cu probleme și două tragedii după un scenariu similar

Experții în aviație consultați de presa internațională au arătat că accidentele aviatice din otcombrie, din Indonezia, și cel de acum, din Etiopia, s-ar fi produs după acelați scenariu: implicat a fost același tip de avion, în ambele situații accidentul s-a produs la puțin timp după decolare, piloții au transmis mesaje la sol că au probleme, totul urmat de prăbușire.

Duminică, în Etiopia, pilotul anunța că are dificultăți și că vrea să se întoarcă. A și primit acordul să revină în capitala Addis Abeba, a anunțat ulterior compania Ethiopian Airlines. Însă, pilotul nu a mai reușit să întoarcă avionul pe aeroport în ciuda faptului că vremea era bună. Aeronava s-a prăbușit iar cauzele sunt acum investigate.

În octombrie, când se prăbușea în Marea Java același model de avion deținut de compania Lion Air, pilotul semnalase probleme iar căderea s-a produs nu după mult timp de la decolare. Ulterior, conducerea companiei Boeing anunța că accidentul s-ar fi produs din cauza unui senzor de zbor. Respectivul senzor avea misiunea să menţină fluxul de aer pe aripile avionului însă defectarea lui are drept consecință pierderea bruscă de altitudine.

Cum verifici ce tip de avion e programat pe zborul tău

 Aproximativ 350 de avioane Boeing 737 MAX 8 se află în funcțiune în întreaga lume în prezent, arată o estimare prezentată de postul de știri CNN.

Dacă vreți să verificați cu ce avion călătoriți nu este deloc greu. Pentru acest lucru a fost creat Seat Guru, un instrument de căutare unde trebuie să introduceți linia aeriană, numărul zborului și data de zbor. Odată trecute aceste informații, motorul de căutare va afișa lista cu aeronavele programate la zbor, cu orele de plecare și sosire din ziua introdusă.

Și mai simplu este să verificați confirmarea biletului de zbor, pentru că, de obicei, informațiile despre avion sunt trecute în acest document.

„Companiile aeriene folosesc frecvent prescurtarea pentru tipul de aeronavă pe un anumit zbor. (…) America și sud-vestul, care operează atât Boeing 737 MAX 8, care este același avion implicat în incidentele companiilor Ethiopian și Lion Air, este semnalat de ambii transportatori ca 7M8 .” Gary Leff, expert al companiei Popular Mechanics

Verificările trebuie făcute cu atenție pentru că Boeing operează și alte avioane din modelul 737, cum ar fi modelul 737-800. Ceea ce căutăm în cazul de față este modelul 737 Max, sau mai precis 737 Max 8.

O alternativă la căutarea unui zbor – respectiv, la căutarea tipului de avion – pot fi site-urile care monitorizează zborurile în timp real. Dintre acestea, Flight Radar 24 este cel mai celebru și considerat cel mai celebru. Site-ul oferă informații nu numai despre zborurile în curs ci și despre zborurile care au aterizat deja, informații despre diferite companii aeriene și despre aeronavele acestora. Cu un click aplicat pe unul dintre avioanele apărute pe ecran puteți obține o întreagă serie de informații.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI